Efterhånden som alderen stiger og årringene lægger sig på redaktionens midje skulle man efter sigende nå et tidspunkt, hvor man hellere vil have et godt stykke mad og en lur end bøvle med sex. Og sandt er det da også, at det gode stykke mad kan få mundvandet til at løbe.
Det gode stykke mad – smørrebrødet – er en dansk tradition, og få gør det bedre end “Dronning Ida” på Restaurant Ida Davidsen i København. Den 14. februar 2006 satte redaktionen kursen mod Store Kongensgade, bevæbnet med appetit og dankort. Begge dele skulle vise sig at være nødvendige for udbuddet er stort og priserne følger godt med. Men inden vi kaster os over byens længste smørrebrøds-seddel må vi tilbage i historien.
Smørrebrødets historie
Smørrebrød er en sammentrækning af “smør og brød”, og er en dansk/nordisk specialitet. Smørrebrød består af en skive brød med en større eller mindre mængde pålæg ovenpå. Hos Ida Davidsen er mængden af pålæg stor.
Smørrebrødet har sin oprindelse i 1600-tallet, hvor husmoderen gik i marken med frokostkurvens “klemmer” i form af tykke skiver rugbrød lagt sammen om ost eller pølse. Det højtbelagte smørrebrød som vi kender i dag blev først opfundet i 1880’erne, hvor smørrebrødsrestauranter dukkede op i København. Det ældste kendte menukort med smørrebrød er fra restaurant Nimb i Tivoli fra 1883.
Klunketidens hang til det overfyldte kunne ses i periodens højt belagte stykker smørrebrød. Gæsterne i de mange små smørrebrødsrestauranter var ikke mindst borgerskabet, som netop var kommet til byen som handlende eller industriherrer, og kunne distancere sig fra bønderne ved at vise, hvor godt de beherskede kniv og gaffel.
Huset Davidsen
I 1888 fik vinhandler Oskar Davidsen restauratørbevilling og åbnede en vinstue i forbindelse med sin vinhandel i København. Da gæsterne ikke kun var tørstige, men også sultne, gik hustruen Petra Davidsen i baglokalet og frembragte her det lækreste smørrebrød. Snart indfandt stamkunderne sig punktligt ved frokosttid for at fryde ganer og maver ved det delikate smørrebrød, skabt med gode råvarer og gastronomisk fantasi. Rygtet om Davidsens smørrebrød gik by og land rundt, og mange nye kunder satte tænderne i de velsmagende udstyrsstykker af pålæg.
Den berømte smørrebrødsseddel blev til i løbet af dette århundredes første år. 178 variationer over temaet smørrebrød på en 140 centimeter lang seddel. Det var dog ikke sedlens længde, der skabte smørrebrødets internationale succes, men derimod kvaliteten gennem snart 120 år. Oskar og Petra Davidsen blev efterfulgt af sønnen Vagn Aage Davidsen, og senere barnebarnet Per Davidsen.
I 1965 gik vejen fra de hidtidige lokaler på Åboulevarden til Søpavillonen, hvor Restaurant Oskar Davidsen befæstede sit ry frem til 1974. I mellemtiden var fjerde generation trådt ind i familievirksomheden i form af Ida Davidsen. Som smørrebrødets ambassadør har hun gjort en stor indsats for dansk gastronomi og har stået i spidsen for Danmarks kulinariske islæt mange steder i verden i samarbejde med danske landbrugsorganisationer.
Da æraen i Søpavillonen sluttede i 1974, åbnede Ida Davidsen og Adam Siesbye Restaurant Ida Davidsen i St. Kongensgade 70, hvor de viderefører familietraditionerne for kvalitet og dansk madkultur. I dag er det femte generation – Oscar Davidsen – der styrer forretningen som er en rendyrket frokostrestaurant med åbent fra 10.00-17.00 alle hverdage.
Redaktionens appetit
Det er fortsat grundlæggerens oldebarn, Ida Davidsen, der styrer køkkenet og smørrebrødssedlen tæller efterhånden 250 stykker smørrebrød som verdens længste.
Vi havde ikke bestilt og valgte klogeligt at indfinde os lidt før det store rykind for her er godt besat. Når man træder de få trin ned i kælderen træder man samtidig ind i en tidslomme, hvor nutidens stres og jag fejes bort af noget gammel dansk tradition. Restauranten er hyggelig, og der er ikke den mindste smule high-tech cafe snobberi over indretningen, der udmærker sig ved at være lidt slidt. Står bordet skævt andre steder trækker det ned, men hos Ida Davidsen er det nærmest et plus som historiens vingesus. Det indtryk blev ikke mindre da en af de kompetente tjenere var Des med os. Det hører trods alt til sjældenhederne, men virkede nærmest helt naturligt. Det var også naturligt, at Ida Davidsen selv regerede i køkkenet denne dag, og alligevel havde tid til at være i restauranten og byde gæster velkommen og præsentere maden.
Restauranten har masser af berømtheder blandt stamkunderne, og flere har fået opkaldt et stykke smørrebrød efter sig. Redaktionen påtog sig velvilligt udfordringen med at smage på herlighederne, som vælges fra en udstillingsmontre og derpå tilberedes helt friskt i køkkenet. Som tilbehør valgtes et par fadøl, hvorimod vi sprang over snapsen, der ellers er en trofast følgesvend til mange af serveringerne.
Pyntet rødspættefilet – 85 kroner
Vi startede med rødspættefilet i varianten “Forår”, hvor fisken var pyntet med youghurtdressing, rejer, stenbiderogn & asparges. Fisken var lækker, meget sprød i paneringen og naturligvis varm inden i. Til en pris på 85 kroner var fisken måske ikke den største, men det smagte af mere og lovede godt for resten af måltidet.
Dyrlægens natmad – 50 kroner
En af de faste kunder hos grundlæggeren Oskar Davidsen var en dyrlæge der tilså Cirkus Miehes stalde i nærheden. Hver aften kom dyrlægen ind i vinhandelen og udbad sig et stykke med leverpostej, fedt, sky, saltkød og rå løgringe. En kombination, der lige siden har heddet “Dyrlægens natmad”. Redaktionen hoppede med på den galej, og det magte udmærket, omend vi personligt savnede den rødbede, som nogle vælger at servere til. Det havde gjort kombinationen af fedt og leverpostej mindre tung.
Niels Jørgen Kaiser – 60 kroner
Dette stykke smørrebrød var en utrolig velsmagende kombination, der er opkaldt efter Tivolis tidligere direktør, Niels Jørgen Kaiser. På tallerken var ½ skive rugbrød med smør, 2 skiver leverpostej, 2 skiver sprød bacon, lidt tyttebærsyltetøj, ristede champignoner og persillefritter. Sidstnævnte er persille, der friteres i olie, og her var det gjort til perfektion så det var både sprødt og grønt. Det tyder på hårfin balance fra køkkenets side, og det smagte yderst delikat.
Brandmandens natmad – 60 kroner
Her er der tale om et stykke med røget kartofler, bacon, hønsesalat og gulerodsfrit. Dette stykke smørrebrød var absolut en oplevelse, hvor smagsnuancerne var fint afstemte. Ikke mindst hønsesalaten gik flot i spænd med kartoflerne.
Roastbeef Moderne – 55 kroner
For redaktionen var dette første gang vi stiftede bekendtskab med denne kombination, hvor tynde stykker roastbeef serveres med skiver af tomat på toppen og kogte æg ved hver side. Øverst var stykket pyntet med sprøde løg, og her gik kombinationen af de forskellige råvarer atter op i en højere enhed. Smagen var simpel og kompleks på samme tid, og kan anbefales.
Æg, rejer og mayo – 60 kroner
Nu var turen kommet til en endnu en simpel godbid i form af et stykke lyst franskbrød serveret med flotte rejer over på skiver af æg og hjemmerørt mayonaise. I bund og grund ikke den store udfordring at tilberede for køkkenet, men smagen var solid og god.
Oksebryst med pickles & peberrod – 50 kroner
Endnu en gang brillerede de gode råvarer med skiver af ualmindeligt lækkert oksebryst. Stykket var pyntet med pickles og frisk høvlet peberrod, sidstnævnte i en mængde, der ville være passende for de fleste. Den peberrodselskende del af redaktionen kunne godt have brugt lidt mere, og havde sikkert fået det, hvis vi havde gjort køkkenet opmærksom på det.
Æblekage som farmor lavede den – 60 kroner
Efter tre stykker af de højtbelagte smagsoplevelser var der stadig plads til lidt sødt og allerede ved ankomsten havde vi set os lækkersultne på en portionsanrettet æblekage. Det viste sig at være velsmagende æblegrød på en bund af makroner stænket med cognac og med den obligatoriske flødeskum og solbærgele på toppen. Det smagte skønt, men flødeskummen havde dannet skorpe som havde den stået i farmors svaleskab. Det tjente ikke stedet til ære, og med en pris på 60 kroner per portion var det ikke Ida Davidsens bedste øjeblik.
Med en samlet pris på 895 kroner for i alt ni stykker smørrebrød, tre fadøl, en enkelt kaffe og tre portioner æblegrød var prisen omkring 300 kroner per person. Man kan dermed sagtens få billigere frokostmåltider, men den samlede vurdering er også, at Ida Davidsen er en institution i den danske smørrebrøds-tradition.
Vi tøver derfor ikke med at anbefale et besøg hos Danmarks smørrebrødsdronning og uddeler 4 højtbelagte stjerner for det gode håndværk, de gode råvarer, stemningen og betjeningen.
Fakta
Karakter: 4 stjerner * * * *
Anmeldt: februar 2006
Ida Davidsen
Store Kongensgade 70
1264 København K
Telefon: 33 91 36 55
Åbningstider: Frokostrestaurant, åbent mandag til fredag, kl. 10.00-17.00
www.idadavidsen.dk