Bordetikette: Få styr på de uskrevne regler

Du er inviteret til en fin middag på en gourmetrestaurant, men du har ikke helt styr på alle de uskrevne regler for bordetiketten, og hvordan man nu lige skal opføre sig. Hvis du ikke er opdateret på Emma Gads etiketteregler om takt og tone, får du her et par gode råd til, hvordan du kommer helskindet gennem det fine middagsselskab med den rette bordetikette uden at træde nogen over tæerne.

Ingen albuer på bordet

Hvis du ikke er vant til at spise på fine gourmetrestauranter, kan du hurtigt komme til at gøre noget forkert. En vigtig høflighedsregel er aldrig at sætte dine albuer på bordet. Hvis du skal hvile dine arme, må du enten gøre det i skødet eller blot lægge dine hænder på bordet. Derudover er det vigtigt altid at holde dine albuer tæt ind til kroppen. Vi har nok alle på et tidspunkt oplevet at sidde ved siden af en, hvis albuerne stak ud til begge sider, og du ved derfor også, hvor irriterende det kan være. Så hold albuerne fra andre og fra bordet.

Få styr på bestikket

Har du nogensinde oplevet, at en tjener troede, du var færdig, uden du overhovedet havde sagt noget? Det kan måske skyldes måden, du havde lagt dit bestik på. På bedste Emma Gad-manér skal man se sin tallerken som et ur. Når du er færdig med at spise, lægger du bestikket, så ”uret” viser klokken 4.00. Så ved både tjeneren og resten af selskabet, at du er færdig med at spise. Hvis du derimod kun holder en pause i spisningen, skal du lægge din kniv til kl. 1.00 og gaflen til kl. 4.00. Endnu en regel er, at efter bestikket er brugt, må det aldrig røre bordet igen. Sørg derfor for at bruge bestikket i den rigtige rækkefølge, så du undgår at skulle lægge bestikket tilbage på bordet. Du starter altid udefra og ind, hvis der ligger flere sæt bestik ved tallerkenen.

Vis respekt

Et mere moderne tip er at gemme telefonen væk. Hverken mobilen eller andre personlige ejendele har plads på middagsbordet. Vis respekt og pak mobilen ned i tasken under hele måltidet. Vær til stede ved middagsbordet, og vis interesse i de andre gæster. Der er ikke noget værre end at sidde til bords med en, der har snuden begravet i telefonen under hele måltidet. Hvis du er nødt til at tjekke din telefon under middagen, undskylder du dig selv, og tjekker telefonen på badeværelset i stedet.

Luk munden

For guds skyld, så husk altid at lukke munden, når du spiser. Det skal man selvfølgelig altid, når man spiser, men det er endnu mere vigtigt, når man er i fint selskab på en restaurant. Mange finder det yderst uhøfligt at både tygge eller snakke med mad i munden. Du kan derfor hurtigt gøre dig upopulær, hvis du ikke sørger for at spise så stille som muligt. Sørg i stedet for at tage små portioner på din gaffel, så du ikke virker grådig og fylder kinderne med mad.

Fine middagsselskaber kan virke skræmmende, hvis du ikke kender de mange uskrevne regler om takt og tone for bordetikette, men hvis du blot følger disse fire råd, er du i hvert fald godt på vej.

About skribent