Cafe Faust

Som indfødt Århusianer har man gennem de seneste år kunnet følge midtbyens udvikling i takt med fritlægningen af åen omkring det område som nu er kendt som Vadestedet. Denne århusianske pendant til Nyhavn har efterhånden resulteret i en stribe cafeer og restauranter langs det stille flydende vand. Som på alle steder hvor publikum strømmer til uanset kvalitet, så er udbuddet og serviceniveauet særdeles varieret. En del lokale medier har fulgt sager, hvor kunder har klaget over ringe service, selvoptagede tjenere og inkompetent servering.

Redaktionen har selv lagt ryg og smagsløg til serveringer, hvor kvaliteten er sat i skammekrogen til fordel for den hurtige profit. Men der er så sandelig også lyspunkter imellem. Ikke mindst Cafe Faust, som vi har spist på ved flere lejligheder og altid fået god service og en pæn behandling for vores penge. Således også denne søndag formiddag, hvor appetitten var indstillet på brunch. Cafeerne ved åen lokker med mange tilbud og fortolkninger af den sene morgenmad. Ude foran Cafe Faust var det et skilt med frit valg på brunchkortet til 89 kroner inkl. fri kaffe og et glas juice. Det lyder næsten for billigt til at være godt, men tiden skulle vise at man faktisk formår at levere en god oplevelse til en meget rimelig pris.

Redaktionen var denne dag på mission sammen med fruen og yngste barn. Vi fik hurtigt anvist et bord i den ellers godt besatte cafe og kaprede en af stedets barnestole. På Faust er de mindste nemlig også velkommen, hvilket man ikke kan sige om alle åens restauranter og cafeer. En smilende kvindelig tjener var hurtig til at vise den mindste lidt opmærksomhed og da han havde bemægtiget sig hendes kuglepen, fik forældrene lejlighed til at studere kortet. Det er som de fleste steder rimeligt kortfattet med klassikere som salat med kylling eller pasta med kylling, men der er også mere klassiske danske retter som sild, æggekage og hjemmelavede frikadeller. Om aftenen tilbyder man sig endvidere med et udvidet menukort, hvor en særskilt del af cafeen overtager rollen som restaurant. Det har vi tidligere prøvet med fint resultat.

I dag var appetitten og tiden dog til førnævnte luksusbrunch samt en salat med kylling og pesto. Yngstemanden kunne nøjes med en æblemost og den medbragte skemad. Personalet havde travlt, men virkede ikke forhastede, som der kan være tendens til. Det hele blev afviklet hurtigt, men kompetent og med overskud til smil og kvikke bemærkninger. Den slags får en til at føle sig velkommen.

Man siger at værktøj er det halve håndværk. Når man spiser ude er service den halve madoplevelse. Man tilgiver meget, når det bliver serveret med et smil. Omvendt bliver man kritisk når sure tjener uinspireret langer ting over disken. På Faust var der ikke en finger at sætte på måltidet. Jo, lige en enkelt, for salaten blev bestilt uden cornichoner, men dem måtte vi alligevel selv fiske bort. Til gengæld var deres luksusbrunch fremragende med frugtsmoothies, spejlæg, italiensk bacon, ristede kartofler, to slags ost, italiensk pølse, marmelade, samt to små amerikanske pandekager med sirup. Et par skiver frisk frugt (appelsin, melon og ananas) samt salat var der også blevet plads til på den toppede tallerken.

Kurven med friskbagt rugbrød og franskbrød blev ikke spist op. Portionen var rigelig, men hellere for meget end for lidt. Appelsinjuicen var glimrende og kaffen varm og stærk. Var der behov for mere gik tjeneren rundt med kanden og skænkede ekstra kopper. Det er god service og ganske hyggeligt at tjenerne går rundt til bordene. Det er næsten som at være hjemme i privaten hos gode venner. Med undtagelsen af de sure agurker, var salaten upåklagelig med lækker pesto og varme møre kyllingestykker. Også her var et par lune stykker brød med til at gøre portionen meget mættende.

Da regningen for brunch, juice, kaffe, æblemost, salat og husets største cola skulle gøres op, lød den på beskedne 191 kroner. Det gøres ikke bedre i Århus, tør vi godt påstå efter at have været vidt omkring i de seneste par år. Det kan gøres en anelse billigere, men også meget dyrere. Og på Faust er samspillet mellem kvalitet og pris helt i top. Eneste reelle anke, foruden agurkerne, var at cafebordet måske er en anelse for lille til at rumme de store tallerkener, glas, kopper, brødkurve, lys og alt det andet som hører sig til, men vi lever med at have siddet en anelse klemt, når mad og servering er så god og imødekommende som tilfældet er på Faust. Vi kvitterer for dejlig mad med 5 stjerner og en klar anbefaling. Her kommer vi helt sikkert igen.

Fakta
Karakter: 5 stjerner *****
Café Faust
Åboulevarden 38
8000 Århus C
Telefon 86 190 290

About skribent