Castenskiold


Der sker altid noget ved Åen i Aarhus. Cafeeer åbner og lukker i en lind strøm og sådan er spillereglerne på markedet. Sådan er det også for Castenskiold, som efter en konkurs i 2011 er genåbnet som Mad og natklub. Væk er tilnavnet Cafe, måske i håbet om at tiltrække et lidt mere kræsent publikum.

Vi har aflagt stedet besøg ved flere lejligheder før konkursen, men nu gælder det den nye ejer og køkkenchef. Ikke alt er dog nyt; alle der har været forbi stedet før vil nikke genkendende til indretning. Det er også ok i vores optik, for stedet var i forvejen aldeles nydeligt indrettet.

Vi kiggede forbi en lørdag og havde appetitten sat på sen brunch eller frokost. Sidstnævnte skulle vise sig en nødvendighed, eftersom brunchkortet lige akkurat var lukket. Ret beset var det en målfotoafgørelse, for vi kom faktisk før, men tjeneren nåede ikke vores bord før efter skillelinjen kl. 13. Det reducerer udvalget betragteligt og der er reelt ikke mere end en god håndfuld retter at vælge imellem til.

Konceptet om at reducere kvantiteten til fordel for kvalitet er som taget ud af tv-kokke-skolens grundbog, men mange andre steder ved åen faldbyder man 20-30 forskellige frokostklassikere og så stort udbud kræver flere varer på lager og risiko for spild og dermed også højere priser. Hvis man vil undgå en af konkursen.

Med brunch udelukket, studerede vi frokostkortet, som byder på pil-selv rejer og priserne er absolut rimelige. I hvert fald hvad angår maden.

Der var ikke helt fyldt, så det må være uheld at vi blev placeret ved bordet tættest på trappen til toiletafdelingen. Måske ikke det mest charmerende sted, men det kunne såmænd gå an, hvis det ikke havde været for en del træk og det faktum, at nabobordet var placeret mindre end 20 cm væk. Glem alt om at hviske søde ord i din udkårnes ører eller tale fortroligt med forretningspartneren; de borde står alt, alt for tæt på hinanden. Hellere fjerne et eller to og have lidt færre siddepladser. Måske er det en af udfordringerne ved at stedet også fungerer som natklub med sene lukketider; her må bordene gerne stå tæt for at få plads til flest muligt.

Efter en ventetid som afgjort var til den lange side, fik vi bestilt og der ankom en lille brødkurv med rugbrød og lyst brød og her kom stedets kvalitet omsider frem: rugbrødet var noget af det bedste vi nogensinde har smagt! Herlig klæg i konsistensen, masser af velsmag og en lækker sprød kant. Den slags behøver ingen smør; hvilket var meget godt, eftersom smørret af en eller anden årsag udeblev. Det hvide brød var ok, men en af skiverne bar præg af have været fremme i flere timer; det var ualmindeligt tørt. Det kan have været en svipser, og heldigvis var der ingen grund til at være nervøs for resten af måltidet.

Min medspiser havde valgt rødspætte med hollandaise til 168 kroner, hvilket må siges at være en rimelig pris da fisken var både frisk og veltilberedt. Sammen med en vidunderlig hjemmerørt hollandaise med akkurat syre nok, var det en utrolig positiv smagsoplevelse. Kødet faldt fra benene og tilbehøret i form af lidt kartofler og forskellige rodfrugter gjorde det pragtfuldt sammen.

Selv valgte jeg et stjerneskud og også det var yderst velsmagende. Det hvide brød i bunden af den varme tallerken var smørstegt, så selv Brdr. Price ville smile saligt og den dampede fisk både velsmagende og veltilberedt. Til gengæld måtte jeg denne dag se langt efter den stegte version af svømmeren på tallerkenen. Måske er det min kulinariske opdragelse som er forkert, men til et stjerneskud hører både en dampet og stegt version af fisken. Der skal helst være noget sprødt på tallerkenen. Måske blev savnet denne dag lidt større end ellers, fordi portionen ikke var overvældende. Jeg kunne snildt have spist både stjerneskud og rødspætte for at blive helt mæt. Jeg trøstede mig med, at det trods alt er januar og dermed måneden for nytårsforsætter og ikke  mindst en madanmelder kan have godt af indskrænke kalorieindtaget. Prisen på 128 kroner er gennemsnitlig i forhold de konkurrenterne på åen, men kvaliteten denne dag hos Castenskiold var langt, langt bedre.

Der var ved dagens test ikke plads til at gå i de alkoholiske varer, som vi må have til gode til en anden gang. Castenskiold har ellers et ganske pænt udbud, men da vi var i bil lod vi os ikke friste.

Regningen for to skønne tallerkener samt sodavand lød på 379 kroner. Det er bestemt ikke dyrt. Særligt ikke når niveauet er flere trin over de øvrige cafeeer langs vadestedet. Til trods for flere skønhedsfejl undervejs – det manglende smør, den tørre brødskorpe og de begrænsede portioner – var der flot håndværk, gode råvarer og gennemført tilberedning for hver en krone på tallerkenen.

Vi kommer helt sikkert forbi stedet igen og håber det klarer sig bedre med nye ejere ved roret; kursen er i hvert fald udstukket til det en succes. Vi giver fire flotte stjerner og en anbefaling.

Fakta
Castenskiold – mad og natklub
Åboulevarden 32
8000 Aarhus C
Tlf.: 86 18 90 90
www.castenskiold.net
Mandag-onsdag kl. 10.00-24.00.
Torsdag kl. 10.00-03.00.
Fredag-lørdag kl. 10.00-05.00.

About skribent