Dansk rom med havtorn

Dansk rom?

Lyder det for godt til at være sandt? Det er det ikke, for danske Skotlander Spirits, der har opnået international hæder med sin første hånd-distillerede rom, er nu klar med den første danske rom med nordisk smag, nærmere bestemt havtorn. Produktet er Handcrafted Rum III.

I slutningen af marts lancerede Skotlander Spirits sin første håndlavede og danskproducerede rom kaldet RUM I. Få uger senere vandt den guldmedalje ved blindsmagning i Miami, og to måneder senere blev det til bronzemedalje i Madrid. Der er således tale om en prisvindende rom, der nu får en smagfuld søster.

”Håndplukkede havtorn fra Bornholm er nænsomt råsyltet og har efterfølgende trukket i den prisvindende RUM I i ganske få dage ved høj alkoholprocent, på den måde trækkes mest smag ud af bærerne”, siger Anders Skotlander, der er en af folkene bag den nye havtorn-rom.

Skotlander Spirits har siden marts solgt over 700 af de i alt 1.000 der er produceret af RUM I og fået gode anmeldelser i både ind- og udland. ”Vores rom er blevet helt vildt godt modtaget og det er rart med skulderklap, når der nu lægges så meget kærlighed i produkterne. Alt laves ved håndkraft,” fortæller Anders Skotlander.

Anders og Anders
Med den danske produktion af rom viderefører Skotlander Spirits en gammel tradition. Oprindeligt var det nemlig de vesteuropæiske lande, der dominerede den traditionsforbundne romproduktion fra 1600-tallet med skibenes ture til det caribiske øhav. Især England og Frankrig havde godt gang i romtønderne, men Danmark blandede sig i romproduktion med overtagelsen af De Vestindiske Øer tilbage i 1755.

Bag Skotlander Spirits  står Anders Skotlander, der i ti år har været filmproducer og speaker på tv-programmer, men i de seneste år har brygget øl hjemme i kælderen. Rommen producerer Anders Skotlander sammen med Anders Bilgram hos Nordisk Brænderi i Nordjylland. Anders Bilgram har tilegnet sig viden og erfaring som destillatør via rejser og ophold i en række lande, og han er desuden medlem af Eventyrernes Klub.

Smag af havtorn

Den nye Handcrafted Rum III (havtorn) blev lanceret i september 2014, og er en lækker spiced rom, med et strejf af danske havtorn. Den er baseret på firmaets guldvindende RUM I, hvori de råsyltede havtorn har trukket og dermed givet både sødme og syrlighed i en perfekt balance. Alkoholprocenten er på 43% og den kan nydes ren, bruges til  premium cocktails eller serveres ved frokostbordet som alternativ til en snaps.

Det søde restsukker fra rommen og de syrlige bær elsker hinanden, det er tydeligt. De friske havtorn til Skotlander Spirits’ nye rom stammer fra virksomheden HØSTET, der er Danmarks første økologiske havtornplantage.

Skotlander Spirits producerer 1.000 flasker af den nye RUM III med havtorn, og flaskerne kan købes via deres egen webshop på www.skotlander.com eller hos udvalgte forhandlere landet over.

Prisen for den nye RUM III med havtorn er 849,- kroner.

Læs mere
Skotlander Spirits

Rom havtorn Skotlander Spirits

 

About skribent