Den rigtige belysning i køkkenet

Belysning er ofte det mest oversete element i boligindretningen. Faktisk er det rigtige lysindfald det mest afgørende for, hvordan resten af indretningen tager sig ud. Derfor er de rigtige køkkenlamper og belysning i køkkenet helt essentielt for, hvordan familiens samlingspunkt bliver.

Hvilke lamper skal du vælge?

Køkkenet er et af de sværeste rum i huset at købe lamper til. Der skal både være belysning over selve køkkenbordet, kogepladerne, spisepladsen og måske også over sofaområdet, hvis du har et køkken-alrum.

Der er altså nok at tage fat på, når du skal på lampeshopping. Vi har her samlet tre fokuspunkter, som du skal overveje grundigt, inden du investerer i ny belysning til køkkenet.

Antal

Det er forskelligt, hvor meget belysning man foretrækker i et rum. Men belysning på de rigtige steder er helt essentielt. Det drejer sig om at give opmærksom til de rigtige elementer af køkkenet. Det handler altså både om det praktiske og om stilen. Har du et meget stort køkken, kræver det enten flere eller større lamper. Inden du går ud og investerer i ny belysning, så gå en runde i køkkenet og se på, hvor du har brug for lys, og hvilke steder du gerne vil give ekstra opmærksomhed.

Stilen

Hvilken stil skal lamperne have? Den umiddelbare løsning er at kigge på køkkenets øvrige indretning. Har du et idyllisk landkøkken, eller er du mere til det rå industrilook? Som regel giver det dig en pejling om, hvilken stil dine lamper skal have. Du kan også vælge at gå efter et mere neutralt look, så lamperne ikke tager opmærksomheden fra rummets øvrige interiør.

Hvis du er en rigtig vovepels, kan du også vælge lamper, som stikker helt ud og bliver indretningens omdrejningspunkt. Især de lidt større lamper – det kan være store pendler eller industrilamper – er med til at give køkkenets øvrige stil mere kant. Du bør også overveje, om alle lamperne skal være de samme, eller om du vil variere i stilen.

Pærer

Det er ikke kun selve lampen, som du skal vælge. Pæren inde i midten er mindst lige så vigtig. I dag er næsten alle gået væk fra de gamle glødepærer og over til LED. Der er i hvert fald ingen grund til at lade være. LED-pærer bruger mindre strøm og har en længere levetid.

Det er vigtigt, at du overvejer, hvor kraftigt pæren skal lyse. For mange watt giver et kunstigt og sterilt udseende til køkkenet og kan skære i øjnene. Omvendt kan for få watt give et dunkelt udseende med en hulestemning som slutresultat.

Gode råd er ikke altid dyre

Der er heldigvis masser af hjælp at hente til inspiration af de rigtige lamper til den rigtige pris. Kig på https://www.hurtigmums.dk/koekkenlamper, hvis du er løbet tør for ideer til stilen eller har brug for flere tips til valget af belysning. Der er masser af gode råd at hente, hvis du er i tvivl om valget af køkkenlamper. Husk at have antal lamper, stilen og det rigtige valg af pærer in mente – så er du på vej til at få dit drømmekøkken oplyst på den helt rigtige måde.

About skribent