Opdateret anmeldelse af MASH maj 2011
Første besøg på MASH var en god, men ret pebret fornøjelse. Til gengæld var andet besøg bare dyrt og bestemt ikke noget vi kan anbefale til andre. Havde denne aften været vores eneste besøg på stedet, havde vi aldrig sat vores ben der igen.
Spisningen fandt sted i en weekend og der er ingen tvivl om at travlheden på stedet vidner om at gode bøffer er en udmærket opskrift på succes. Der var fyldt med unge smarte mennesker; præcis det lidt hippe kundegrundlag bøfkæden efterspørger. Travlhed og succes under vi gerne gode restauranter, så det er ikke nogen kritik at der er fuldt hus. Men når man sidder med en følelse af at tjenerne ikke havde overskud til vores bord, så bliver man let skuffet og irriteret. Lad mig gentage mantraet; succes må aldrig blive en hindring. Er der fuldt hus, er det stedets opgave at hyre personale ind eller alternativt afvise gæster.
Der var ventetid på alting denne aften; lige fra vin, vand, øl til brød og kødet, som jo har en hovedrolle på stedet. Vi måtte flere gange rejse os fra bordet og prikke en tjener på skulderen for at få betjening og det holder måske på en McDonalds restaurant, men ikke på MASH, hvor en menu trods alt koster 10 gange så meget. Denne aften prøvede vi både Porter House som er en steg til flere personer, stedets burger og en Rib Eye fra dansk kvæg. Burgerens fries var ubestrideligt overtilberedt med alt for mørk farve og decideret hård konsistens. Ribeye udskæringen var senet og langt fra forrige besøgs kvalitet.
Bordet vi sad ved var ikke ikke velegnet til antallet af gæster. Der var ganske enkelt ikke plads til tallerkener, glas og bestik; det er ikke trendy, det er bare dumt.
Valget af Porter House som har en lang tilberedningstid gjorde at vi ventede en hel time inden maden kom. I den periode havde vi ét stykke brød i oblatstørrelse per mand at stille sulten ved. Fair nok at stedet gerne vil sælge forretter, men når man sidder og drikker pilsner til 60 kroner for 0,4 liter mens man venter, så kunne man nok fordre at stedet ikke var nærig med brødet. Igen; jeg hælder til at det var manglende opmærksomhed, snarere end stedets politik, men mange andre steder i samme prisklasse har man bedre brød, mere opmærksomhed og en bedre oplevelse.
Serveringens største fadæse var iøvrigt at bearnaisesaucen som skulle spille sammen med kødet ikke ankom samtidig med maden. Der var ganske enkelt ikke sauce med. Tjeneren lovede at komme med det straks, men efter 10 minutters forgæves venten måtte vi igen rejse os fra bordet og tage fat i stedets personale for at rykke for dette. Men der gik yderligere 10 minutter inden den endelig kom; det vil sige at der gik tyve minutter fra kødet var serveret på en iøvrigt lunken tallerken til at vi kunne hælde sauce ved. Tjenerne havde kun et skuldertræk til overs for vores brok over denne åbenlyse og utilgivelige fejl. Vi gerådede senere ud i en diskussion om kompesation, men også det klarede MASH denne aften til dumpekarakter. Det er muligt stedet er hipt og smart, men det er også ualmindelig dårlig service og serveringskiks som hører hjemme i en billig sidegade.
Den eneste grund til at vi kan svinge os op på en samlet karakter med tre stjerner er at vores første besøg på stedet var betydeligt bedre. Men det skal ikke være undskyldning; prisen er jo den samme og når man betaler 450 kroner for en bøf og pilsner, så skal det være 100% i orden. Hver gang.
———————————————————————————————————
Første besøg på MASH
Vi havde hørt meget godt om stedet – ikke mindst om den københavnske afdeling, og da vi aldrig går af vejen for kombinationen af bøf & bearnaise besluttede vi os for at sætte anmeldergaflen i bøffer fra Modern American Steak House, eller MASH som det forkortes.
Vi havde bestilt bord til kl. 17.30, hvilket er tidligere end normalt for de fleste trendy restauranter, så vi sad alene den første halve time. Det skal ikke klandres restauranten, men ønsker man at spise i selskab med andre, bør man vælge en senere seating.
MASH Århus er indrettet i den hedengangne restaurant Ritz og der er ikke mange spor tilbage efter de tidligere ejere. Restauranten fremstår fuldstændig nyindrettet for at matche konceptet som folkene bag MASH indtil videre har åbnet tre restauranter med. Men trods kædekonceptet, må man hverken tænke McDonalds eller Jensens Bøfhus. Der er klasser til forskel på MASH og Jensens bøfhus.
Indretningen er enkel, men stilfuld.
Vi fik lov at gå i kælderbaren, som desværre lige præcis denne dag udmærkede sig ved at være frysende kold. Vi beholdt overtøjet på for ikke at redde os en forkølelse i tilgift med Bollinger champagne (100 kroner glasset) og en ekstremt velsmagende Cosmopolitan, der blev lavet efter alle kunstens regler.
Min medspiser, som er fan af Sex & The City drinken var ikke i tvivl om at det var den bedste hun nogensinde havde smagt. Men til 120 kroner kan man også forlange både spiritus og håndværk. Drinken stod ikke på kortet, men den kompetente bartender lavede et helt lille show og virkede som om han var kapabel ud i alle drinks vi måtte ønske os. Kulden til trods, kan det anbefales at starte middagen med en drink i kælderen.
Da bordet var klar blev vi ført ovenpå af en tjener, og stedet manglede ikke tjenende ånder. 4-5 forskellige personer kom i løbet af aftenen rundt om vores bord og skænkede vand eller tjekkede at alting var som det skulle. Det er dejligt med opmærksomhed.
Sagen er bøf
På MASH handler det primært om kød. Dagens fisk er skam på kortet og tilmed en salat, men hovedrolleindehaveren siger altså muuh. Der hænger sågar kød til modning i en glasmontre ved indgangen; så ved man hvad det drejer sig om.
Vi sprang af tidsmæssige årsager forretterne over og gik direkte til kødet; det skulle vise sig en klog investering, for portionerne var rigelige. Det amerikanske islæt fornægter sig ikke i portionsstørrelserne.
Der serveres tre kødtyper på MASH; dansk, amerikansk og australsk Wagyu kvæg. Sidstnævnte er at sammenligne med Kobe-kødet og prisen er derefter.
Vi testede 2 x ribeye, men fra henholdvis amerikansk opdræt og dansk dry aged (krogmodnet). Det var faktisk ganske let at smage forskellen; det amerikanske er en anelse sødt i smagen, mens det danske modnede kød har mere karakter og forekommer mere kraftfuldt.
Prisen er 265 kroner for 300 gram amerikanerkvæg og 285 for samme mængde dansk kød. Det er unægteligt mange penge for et stykke kød og når man skal betale 45 kroner for a side order of fries og det samme for en salat, begynder vi at nærme os 400 kroner for en hovedret. Én hovedret; ingen appetizers eller hilsener fra køkkenet som kunne tilkendegive, at vi med den pris placerer os i en gourmetrestaurant.
Vores pommes frites ankom mørke og sprøde i absolut topkvalitet. Bearnaisen var lun, fed og hjemmerørt – ingen tvivl om det. Smagen var pragtfuld. Og kødet – som jo er hele årsagen til besøget – hvordan var det så? Det korte svar er at de begge ubesværet placerede sig blandt de bedste stykker kød vi har indtaget på nogen restaurant – i Danmark eller udlandet. Hvad det angår ønsker vi MASH held og lykke med erobringsplanerne for resten af verden; konceptet kan bære at blive bredt ud.
Selvom vi begge bestilte bearnaise, måtte vi dele en enkelt portion og der gik længe inden vi kunne få ekstra bragt ind. Den slags må ikke mangle til prisen.
Vi havde akkurat tid til en dessert og det smalle kort blev hurtigt gennemset. Tjeneren anbefalede “Verdens bedste bananasplit”, men den lovprisning var i overkanten. Banan, vaniljeis og chokoladesovs og et enkelt sprødt vaffelrør var lige akkurat godkendt, men heller ikke mere. Det laver fruen meget bedre selv derhjemme.
Vi smilede stort da vi spiste bøfferne og det er derfor man kommer der, men prisen er for høj, til at topkarakteren kan uddeles. Den høje pris sammenholdt med at vi trods mange tjenere måtte vente længe på bearnaise og den alt for kolde kælder, gør at vi for dette første besøg sendte 5 stjerner afsted mod MASH. Mætte og tilfredse, javist, men ikke benovede over pris kontra kvalitet. 300 kroner for en toptrimmet hovedret er ok. 400 kroner er ganske enkelt i overkanten.
Karakter: * * * (3 stjerner) (se skala her)
MASH
Banegårdspladsen 12
8000 Århus C
Telefon 33 13 93 00
www.mashsteak.dk