Fantastiske Ferdinand

Denne aarhusianske gourmetrestaurant var længe lige ved at være den bedst bevarede hemmelighed i smilets by. Det er muligt at kun københavnske restauranter hidtil har formået at hive en michelinstjerne hjem, men Prins Ferdinand har bestemt fortjent en.

Langt de fleste danskere og en hel del udlændinge kender Den Gamle By i Århus, men det er de færreste som kender Prins Ferdinand, en af byens absolut bedste restauranter. Vi har kigget indenfor og besøget var alle pengene værd skønt det snildt koster et par tusinde for to mand at spise på Prins Ferdinand.

Det var midt i julemåneden, men der var endnu ikke faldet sne, selvom kulden bed. Den kolde blæst lagde sig dog hurtigt, da vi kom indenfor. Vi havde bestilt bord i forvejen, men det havde nu ikke været nødvendigt. Foruden vores selskab på to personer, befandt der sig kun to andre selskaber i restauranten. Ialt godt et dusin gæster, som alle var meget glade for både maden og betjeningen.

Som på den slags gode steder, så bemærker man ikke, at der straks kommer vand og godt brød på bordet. Det er en selvfølge, som er lige så naturlig, som at tjeneren sørgede for at tage vores overfrakker.

Vel plantet ved et stort tomandsbord i meget behagelige stole, fik vi hurtigt besøg af køkkenchefen. Han ville lige hilse på og sige at køkkenet var klar til at lave mad til os. Vi faldt hurtigt i snak og han fik os på en rar og ukrukket måde til at føle os særdeles velkomne. Egentlig havde vi slet ikke regnet med at gå ombord i den største menu, blot smage et par retter eller tre, men køkkenchefens ligefremme facon fik os til at falde for fristelsen af husets overraskelsesmenu til kr. 565 og en vinmenu til samme pris. Man kunne få den dyrere, idet man opererer med 3 forskellige prisniveauer på vinmenuerne. Vores – den billigste – var nu ikke noget at skamme sig over, hvilket vi senere skulle erfare.

Antallet af retter blev ikke oplyst lige med det samme. Køkkenchefen nævnte blot, at de ville gå igang og så tage temperaturen på vores appetit og lyst til mere efter hver ret, inden man fortsatte. Det er første og eneste gang, vi har oplevet denne udstrakte grad af tilpasning til den enkelte gæst på en restaurant. Nu er vi hverken kræsne eller portionsforskrækkede, så vi bad køkkenet om at køre løs. Køkkenchefen og tjenerne gjorde sig ydermere den ulejlighed at spørge til præferencer indenfor vinverdenen. At det ikke bare var for sjov eller syns skyld, kunne aflæses i det faktum at vi bl.a. nævnte Gewürztraminer og årgangsportvin blandt vores favoritter. Begge dele, foruden en hel del mere, fandt vej til vores glas den aften. Inklusive små sjove sjatter, køkkenet lige havde tilovers. Vi bilder os ind, at det frydede personalet at se os tage for os af retterne og glassene, for de smilede og bar hele tiden nyt frem fra gemmerne.

Vinens rigelighed og det faktum at notatblokken holdt en arbejdsfri aften, må bære skylden for at vi ikke detaljeret kan berette om det som blev skænket i mangfoldigheden af glas. Men vinene var gode og særdeles godt tilpassede de enkelte retter. Glassene fik aldrig lov at blive helt tomme, det sørgede en opmærksom, men passende diskret tjenerstab for. I løbet af aftenen skænkede to forskellige tjenere, køkkenchfen og en kok op i vores glas med passende mellemrum og velvalgte historier. På intet tidspunkt virkede det forvirrende, at personalet således skiftedes til at underholde og holde os med vin.

I løbet af en forrygende aften på Prins Ferdinand fortærede vi blandt andet:
Porcheret vagtelæg
Halv kokosnød med torsk og stegt banan
Krabbeklo på salat
Ristet sandart
Saltet, røget og stegt rokke på Pommes risotto
Lam på fantastisk kartoffelbund
Krondyrkalvemørbrad på saltbagt rødbede og sky
Udvalg af gode oste
Kaffechokolade på citronkagebund
Ostekagebund med frossen hyldebæris

Ostevognen som vi kørte et par omgange med inden desserterne, bød på et stort og omfattende udvalg omfattende. Tjeneren var særdeles vidende og den afkølede portvin passede til de fleste af ostene. Vi fik så mange dejlige oste, at der måtte skænkes tre gange af den fabelagtige portvin.

Vi sluttede med kaffe og skønne hjemmelavede petit four. Regningen lød på kr. 2.323 alt inklusive. Det er mange penge, men det er på ingen måder dyrt.

Prins Ferdinand kan anbefales til alle med god smag og hører til blandt vores allerbedste madoplevelser. Vi takker, bukker og sender 7 stjerner til Prins Ferdinand for en uforglemmelig aften.

About skribent