Mens der ikke ligefrem er mangel på muligheder for inspiration, når det kommer til den æstetiske side af køkkenindretningen, kan det være sværere, hvad angår den praktiske dimension. Og den er mindst lige så afgørende. I hvert fald hvis du er en vaskeægte køkken- og madelsker, der tilbringer talrige timer i køkkenet.
Hvis det er tilfældet, er køkkenet nemlig et decideret hjem i hjemmet. Et sted, der både skal være let og bekvemt at bruge og rart at opholde sig i. Og det kræver, at du indretter dit køkken strategisk med tanke bag brugen samt tænker det rigtige udstyr og møblement ind.
Her følger en række gode råd til, hvordan du bedst indretter dit køkken.
Inddel i arbejdszoner
Arbejdszoner er noget, man normalt forbinder med udformningen af Invita-køkkener eller placeringen af udstyr i storkøkkener. Men selv i mindre køkkener giver det rigtig god mening at tænke arbejdszoner ind i den måde, du indretter køkkenet på.
Det moderne køkken, som det etableres fra ny, er i høj grad styret af den dagligdagsbrug, der knytter sig til køkkenet. En brug, der er funderet i interaktionen mellem mennesker. Væk er tiden, hvor moder stod ensomt i køkkenet og kokkererede. Til fordel for en tendens, hvor vi bevæger os mod køkkener, der lægger op til, at hele familien opholder sig her. Store, åbne køkkener, hvor tilberedning af mad og samvær med hinanden smelter sammen.
Men uanset om du er den heldige indehaver af et stort, åbent og moderne køkken eller ej, kan det utvivlsomt betale sig at zoneinddele dit køkken – med henblik på brugen. På den måde sparer du både plads, skaber overblik og giver dig selv de bedste muligheder for at være så effektiv som muligt bag køkkenkniven, når først du er i gang. Placering af de zoner, hvori du henholdsvis foretager eksempelvis rengøring og tilberedning, kommer nemlig til at have stor betydning for, hvordan du og din familie kan bevæge jer i lokalet – og derfor hvor skønt det er at opholde sig der.
Indret minimalt og skab overblik
Den største tidsrøver i køkkenet er for mange summen af den tid, folk bruger på at lede efter den helt rigtige stegeso, det matchende serveringsfad eller den skarpeste fileteringskniv. Her kan en hjælpende hånd være at indrette køkkenet så minimalt som muligt.
Selvom mange forbinder den minimalistiske stil med kolde overflader, storkøkkener og udstyr i blankt stål, behøver det langtfra at være sådan. De rene linjer og det funktionelle fokus kan nemlig opnås, hvis du vælger et køkkendesign med få udvendige elementer. Fokuser på funktioner, der udelukkende er nødvendige.
Samtidig kan det være en god idé at hente inspiration fra storkøkkenets udstyr, der over en bred kam lægger op til madlavning med så få remedier som muligt. Udstyr, der er multifunktionelt, kan tjene flere roller og anvendes til forskellige typer tilberedning. Således spares der både plads, penge og overflødige overvejelser.
Online finder du et stort udvalg af køkkenudstyr – passende til forskellige typer køkkenindretning. Se mere her.