Gourmet på Fakkelgaarden


Det har ry for at være et af Sønderjyllands bedste spisesteder, og det var således med en vis forventning, at vi satte kursen mod Fakkelgaarden ved fjorden.

Vi havde bestilt en overnatning for tre personer i et dobbeltværelse med fjordudsigt. Vi ankom klokken 15.30 og nåede lige at nyde en kop kaffe og en kage i pejsestuen. Der var tre forskellige slags kager på kortet og det flaskede sig så heldigt, at redaktionens medlemmer tog sig af en kage hver. Især choladekagen tog sig godt ud.

Klokken 18.30 startede det vinarrangement, der var bestilt. Det var i samarbejde med Hans Jørgen Iversen fra Vinotheket.

Menuen startede med servering af Snacks de luxe, der blev stillet på et stort fælles bord, hvor man så skulle stille sig i kø for at smage. Det er måske smag og behag, men vi foretrækker at få serveret snacks ved egne borde eller ved at tjenerne kommer ubemærket rundt. Det andet giver et discountpræg af slagsmålet ved en billig frokostbuffet, men lad så det være en opfordring til Fakkelgaarden fremover.

Derpå blev vi vist ind til i salen, hvor arrangementet blev afholdt ved store, runde borde. Desværre viste det sig hurtigt, at akustikken var noget nær umulig. Vi var 48 mennesker placeret ved fem borde, men ret hurtigt lød det som 40.000 mennesker på et fyldt fodboldstadion. Det gjorde det særdeles svært at konversere bare nogenlunde elegant, da alle mennesker snart sad og råbte højt for at få ørenlyd. Vi var omtrent de eneste der ikke var lokale og vores medspisere kendte stedet fra tidligere besøg. De ytrede også mishag ved placeringen af arrangementet; salen egner sig ganske enkelt ikke til større selskaber lød udsagnet, og det må vi give dem ret i.

Første servering var stenbiderrogn med en frisk asparges og “innovationskvark”, hvilket ingen af medspiserne helt kunne smage eller finde. Til gengæld var de små stykker bacontern af landskinke en elegant måde at tilføje retten salt og bid.

Herpå fulgte stegt sandart med havgus, vårløg, lun mayo og skovsyre. Desværre skilte vandene sig her for det ene medlem af redaktionen fik en superlækker, saftig og varm veltilberedt fisk, men de to andre fik enten kolde eller overstegte stykker af fisken. Vi havde foretrukket at lade dem gå retur.

Tredje servering var Landkylling fra Gråsten med cremet sauce, foie gras, svampe og hestebønner, og det smagte fremragende. Kyllingen var smørmør og smagfuld. Man havde valgt at servere en rødvin til, og vi var ret enige om at foie gras-serveringen sagtens kunne have tålt en hvidvin. Ifølge aftenens vinmand var valget af rødvin blandt andet foretaget fordi “folk i provinsen” vil have rødvin, men det argument er nedladende over for såvel mad som mennesker. Hensynet til samspillet mellem vin og mad må have førsteprioritet.

Aftenens kulinariske højdepunkt var den 4. servering, der bestod af en tallerken med to gange dansk okse i form af et perfekt tilberedt stykke af mørbraden og utroligt møre kalvekæber. Oven på hvert af de to stykker kød blev der serveret glacerede majroer, estragon og brunet smør hvortil vi nød en hollandaise-agtig sauce. Det sad lige i skabet og var klart menuens bedste indslag.

Desværre var det lidt polemik omkring vinen, som smagsmæssigt var meget forskellige i de enkelte flasker. Den gode vinmand forsøgte på bedste vis at overbevise om sammenhængen med alder og den store forskel i udvikling af vinen. Men vi købte ikke helt argumentet.

Til den søde tand var desserten rabarber fra haven med hvid chokolade, champagneskum og brun farin og heller ikke her var det noget at udsætte på smag eller anretning. Portionen var måske lige den mindste, men redaktionen har også en notorisk sød tand og pæn appetit.

Til sidst fulgte kaffe med hjemmelavede chokolader, hvor vi bestilte whisky lagret på henholdsvis gamle portvins- og madeirafade. Begge dele var glimrende. Men en bredside på prissætningen af avec må følge; redaktionens favoritrom i form af 23 års ron Zacapa kostede 220 kroner for 3 cl. Det svarer til en literpris på 7.260 kroner – og kører man over grænsen 5 minutter væk fås den til 499,- Det er en helt ublu overpris for noget så simpelt som at skænke en avec. Den blev derfor fravalgt.

Vi sluttede aftenen af med en herlig øl og sov derefter glimrende i de store dobbeltværelser. I forbindelse med arrangementet var der en helt særlig pris for et dobbeltværelse til 1.000 kroner per overnatning. Normalt koster dobbeltværelser med fjordudsigt 1.899 kroner, så her var der tale om et virkeligt godt tilbud. Samtidig var det muligt at få en opredning til blot 499 kroner ekstra og overnatning  i dobbeltværelse for tre personer til under 1.500 kroner samlet for en nat er absolut i den billige ende.

Morgenmad næste dag
Næste dag var der rettet an til Fakkelgaardens Morgenkomplet, og vi blev anvist et bord, hvor der i forvejen var placeret et glas friskpresset appelsinjuice. Det smagte fint, men da vi indtog morgenmaden kl. 09.30 virkede det desværre som om juicen var blevet hældt op allerede da morgenserveringen startede klokken 8 og lunken juice er ikke redaktionens foretrukne morgendrik.

Derudover blev der serveret først lidt youghurt med müsli og friske frugter efterfulgt af to små spejlede vagtelæg med et enkelt lille stykke bacon og en enkelt lille brunchpølse. Det smagte glimrende og man kunne godt have haft en noget større portion. Derefter fulgte friskbagte, lune boller, rugbrød, croissant med Fakkelgaardens egen og meget velsmagende marmelader samt oste og pålæg.

Hele morgenmaden var generelt fornuftigt, selvom ingen af os rigtigt kunne se ideen med noget müsli der var serveret i æggebæger og rørt op med flødeskum. Det smagte godt, men vi vidste ikke helt om det skulle fungere som en slags dessert eller noget andet.

Nogle fodfejl og konklusionen

Der var desværre også plads til nogle fodfejl. Blandt andet var der ikke helt styr på tiderne. I vores skriftlige bekræftelse stod der, at arrangementet startede kl. 18.00, men i en anden brochure stod der 18.30. I en brochure stod der at værelserne kostede 1.100 kroner ved arrangementet, mens vi havde fået bekræftelse på 1.000 kroner.

Samtidig fremgik det af vores skriftlige bekræftelse, at der var tale om et vinarrangement med 6-retters menu, men der blev kun serveret 5 retter. Der fulgte ingen forklaring på denne ændring. Et par af de øvrige gæster undrede sig også over fraværet af den sjette ret, så vi var ikke de eneste.

Vi bevæger os den pæne ende af de kulinariske oplevelser – ingen tvivl om det – men der var fodfejl undervejs og den kolde sandart trækker ned. Samlet set ender vi på 5 stjerner til Fakkelgaarden og et ønske om at besøge stedet igen, når der ikke er vinarrangement.

Det ville være rart at se hvad Fakkelgaardens køkken og tjenere virkeligt formåede, når der bare skal serveres i ro og mag til 2 gæster og ikke 48 ved store borde.

Fakta
Hotel & Restaurant Fakkelgaarden
Fjordvejen 44, Kollund
6340 Kruså
Telefon: +45 73 67 83 00
www.fakkelgaarden.dk

[mappress mapid=”10″]

About skribent