Isvogn drevet af solceller

Isvogn drevet af solceller
Den 4. og 5. maj afholdes årets Spot Festival i Aarhus og her kan man få klimaneutral is med god smag i munden

Det er den bæredygtige og klimaneutrale isproducent, Ben & Jerry’s, der sætter rammerne for chill out loungen på årets Spot Festival. Her kan gæsterne donere et valgfrit beløb til Mellemfolkeligt Samvirke, til gengæld for en Fairtrade-is.

Der er tale om 100% Fairtrade is, serveret fra en klimaneutral isvogn, der holder fryserne kolde ved hjælp af solens stråler. Overskuddet går ubeskåret til Mellemfolkeligt Samvirke og prisen bestemmer man selv.

Den alternative soldrevne is-vogn, er et led i Ben & Jerry’s klimaneutrale virksomhedsprofil, der også indebærer et særligt genbrugssystem og emballage fra bæredygtige skovbrug.

Den soldrevne isbod har et tag opbygget af ni solcellepaneler, som yder tilstrækkelig energi til at vognens to frysere og andre elektriske apparater kører 100% på solcelleenergi, når solen skinner i dagtimerne. Vognen er desuden udstyret med et batteri, hvor overskydende energi i dagtimerne lagres og derefter bruges, når solen ikke skinner.

Alle Ben & Jerry’s is-varianter i Europa er Fairtrade-mærkede. Historien om is-succesen starter i 1978, hvor barndomsvennerne Ben Cohen og Jerry Greenfield åbnede deres første isbar i en nedlagt benzinstation i Vermont. Ben & Jerry’s blev lanceret i Danmark i 2005. Første Ben & Jerrys isbar åbnede i Frederiksberg Centret i 2006.

Ben & Jerry’s har reduceret deres CO2-udslip ved at omlægge deres transportruter og ved at have udviklet en let nedbrydelig emballage. Deres bondegårde bruger i stigende grad vind- og solenergi, og selv køerne, der leverer mælken til Ben & Jerry’s flødeis, er på vej til at blive gjort miljøvenlige gennem forskning i deres foder. I alt har Ben & Jerry’s afsat 2,4 millioner euro over en femårig periode til kampen mod klimaforandringer.

About skribent