Johnnie Walker

Johnnie Walker er verdens bedst sælgende skotsk whisky og produceres i Kilmarnock, Skotland. Forretningen blev grundlagt i 1820 af John Walker og senere kom sønnen Alexander Walker med i foretagendet. Omkring 1850 begyndte de at blande whisky fra en mindre kreds af producenter, overvejende fra de skotske øer samt fra det vestlige og nordlige højland.

Fra 1870 introducerede man den karakteristiske firkantede flaske. I 1909 blev Johnnie Walker Red Label og Johnnie Walker Black label introduceret.

Selskabet producerer Red Label, Black Label, Gold Label, Green Label og topmærket Blue Label. Johnnie Walker Black Label var i øvrigt det foretrukne mærke hos Winston Churchill.

Blue Label udgaven sammensættes så den indeholder den autentiske karakter og smag af Walkers 1900-tals blanding med en røget, sødlig og krydret smag, som udvikler sig i retning af egetræ, mørk chokolade, nødder, citrus og peber og afslutter med en lang og kompleks eftersmag.

Blue label tappes på en speciel blå-grøn flaske af særlig glas i stil med den tidligere Walker flaske fra det 19. århundrede. Til forskel for de øvrige labels anvender man ikke det sædvanlig skruelåg ved Blue Label, men derimod korkprop. Desuden er hver enkelt flaske nummereret og forsynet med metalsegl. Herhjemme er prisen omkring 1.300 kroner for en flaske Johnnie Walker Blue Label.

Alle produkter fra Johnny Walker er blandinger, hvor Red Label udgaven eksempelvis består af omkring 35 forskellige grain og malt whiskies.

Black Label er blandet af omkring 40 forskellige whiskies, der alle er mindst 12 år, mens en Green Label er mindst 15 år gammel. Gold Label er mindst 18 år gammel, mens topudgaven Blue Label er mindst 25 år gammel.

Den 25. juli 2005 fejrede selskabet 200-året for stifterens fødsel med en Blue Label 200th Anniversary i en begrænset udgave i en særlig Baccarat krystalflaske. Prisen for disse flasker ligger på omkring $3.500 eller omkring 20.000 kroner.

På selve dagen for stifterens fødsel lancerede selskabet tilmed en yderst begrænset version kaldet “1805” i blot 200 flasker. Ingen af disse blev kommercielt udbudt, men derimod foræret til udvalgte personligheder. Hver enkelt af disse flasker er vurderet til omkring $30.000 per styk.

John Walker & Sons. er i dag en del af Diageo gruppen, og selskabet øgede i 2008 sin afsætning med 5 procent målt i volumen. Med et årligt salg på over 190 millioner flasker i 200 lande er Johnnie Walker verdens mest solgte skotske whisky.

About skribent

Skriv et svar