Kniven er dit vigtigste værktøj i køkkenet – vælg kniv med omhu

Dette er betalt indhold af nedenstående virksomheder.

Ligegyldigt hvilken situation du står i – om det er hverdagsmaden, der skal tilberedes, om du venter gæster, eller om du står i restaurantens køkken og skal bespise betalende gæster – så er ét køkkenværktøj helt centralt for, at du kan arbejde hurtigt og præcist.

Køkkenknive er dine tro følgesvende som kok. Derfor bør du prioritere at købe dig en kniv, eller flere knive, som du vil blive glad for i lang tid.

Få ting er mere trælse, end når du står og skal pudse svinemørbraden af, og din kniv er blevet sløv. Derudover er der ikke meget ved en kniv, der nemt risikerer at knække eller får rustpletter.

Når du skal på jagt efter en kniv, bør du altså tage flere ting med i dine overvejelser. Materialet, som kniven er lavet af, er selvfølgelig vigtigt at tage stilling til. Desuden er det centralt, at du køber den slags kniv, som du får brug for.

I forhold til materialevalg, så skal du orientere dig om hårdheden af det stål, som en kniv er lavet af. Jo højere et kulstofindhold stålet har, desto hårdere er det. Og jo hårdere et stål er, desto længere tid vil kniven holde sig skarp, og derved skal du vedligeholde mindre.

Billige køkkenknive – ofte fundet i det lokale supermarked – har en hårdhed på omkring 55 HRC på den såkaldte Rockwell-skala, som er en international målestok for hårdheden i forskellige materialer.

En rigtig god køkkenkniv bør ligge på en hårdhed på omkring 60 HCR, gerne over.

Udover at gå efter en kniv, der kan holde længe og er af en god kvalitet, så bør du også indstille sigtet efter, hvilket formål din næste kniv skal tjene.

En god urtekniv rækker langt i dagligdagen, hvor du hurtigt kan skære frugter og urter. Den klarer selvfølgelig også mindre opgaver i forbindelse med at skære i kød – eksempelvis når en udskæring skal pudses af.

Den store kokkekniv er et ”must have”, når du skal skære kød i større stykker. Den klarer naturligvis også arbejdet med mindre steaks, men skal du udskære en steg, der er kommet ud af ovnen og har haft lejlighed til at hvile, så kommer du ikke uden om kokkekniven.

En populær kniv, der har vundet indpas i de danske køkkener – og med rette – er santoku-kniven. Den er ideel, når grøntsager skal forberedes, snittes eller hakkes. Den kan også arbejde i kød.

Derudover er der selvfølgelig mange kniv-typer, man kan få glæde af, herunder en fileteringskniv, brødkniv eller udbenerkniv samt mange flere.

About skribent