Kongen af de søde vine

Nogle sværger til det, andre melder pas. Men er man til søde vine er der ingen vej uden om de gyldne dråber fra slottet Chateau d’Yquem, der er kongen af Sauternes og har fremstillet de gyldne dråber gennem et kvart årtusinde.

Slottet ligger i hjertet af Sauternes distriktet lidt syd for Bordeaux, og har siden den spæde start i 1600-tallet været kongen af søde vine. Slottet er majestætisk placeret på en lille bakketop med udsyn til de omgivende vinmarker. Siden 1785 har slottet været ejet af Lur Saluces famillien og har de seneste årtier været bestyret af Grev Alexandre Lur Saluces. Familien Lur Saluces fik rang af Premier Cru Supérieur i 1855-klassifikationen. Familiære stridigheder førte dog til, at slottet blev overtaget af luksuskoncernen Louis Vuitton-Möet-Hennesy. Alexandre Lur Saluces fastholdt omkring 30 procent af aktierne, men er reelt uden indflydelse.

Forudsætningen for at skabe de verdensberømte vine er områdets særlige mikroklima, hvor den lille å Ciron snor sig igennem Sauternes distriktet. Det skaber en vekselvirkning mellem varme dage og halvkolde nætter og indhyller området i en tågedis, som klistrer sig til druerne.

Den fugtige drue angribes af en skimmelsvamp kaldet Botrytis cinerea – ædel rådenskab. Skimmelsvampen suger vandet ud af druen, så kun druens essens er tilbage. Til gengæld har svampen kun ringe effekt på druens syreindhold, og det skaber grundlaget for vinenes elegance.

Chateau d’Yquem brygges som udgangspunkt på 80 procent Semillion og 20 procent Sauvignon Blanc. Især Semillion druen er modtagelig for den ædle råddenskab, mens Sauvignon Blanc giver vinen ekstra friskhed.

Glem alt om maskinhøst og store tunge maskiner i marken ved høsttide. På Chateau d’Yquem finder selve høsten sted per håndkraft og i flere omgange. Skimmelsvampen angriber nemlig hver enkelt drue forskelligt, og man plukker kun de druer, som er perfekt modne på plukningstidspunktet. Derfor må man besøge den samme vinstok op til 10 gange i løbet af høstperioden, der kan strække sig over 1-2 måneder. Den møjsommelige høstmetode er i sagens omkostningstung, og slottet benytter helst de samme plukkere fra år til år da de kender forholdene og den modenhed, druerne skal have.

På selve slottet hersker en nærmest overdrevet perfektionisme med et ultralavt høstudbytte på blot 9 hektoliter per hektar. Populært sagt svarer det til, at hver vinstok kun giver et enkelt glas færdig vin, hvor en normal produktion vil give omtrent en flaske.

Vinene fra d’Yquem lagres hele 3,5 år og på helt nye fade. Vinene giver en stor bouquet af sødme, akaciehonning og rosiner og har en fløjlsblød fylde. Andre smagsnuancer er citrus, appelsin/orange trøfler, men også eksotiske toner med mango.

Når den høstede årgang har lagret på egetræsfadene udvælges de bedste til den endelige produktion, og i lighed med årgangschampagne og portvin fremstilles Yquem kun når høsten tillader det. I 1964 bød året på vådt og regnfyldt vejr, og efter 13 gange i marken opgav slottet at lave vinen. Den slags årgange er der flere eksempler på, og så fremstiller man slet ikke vinen. Og i 1978 blev hele 85 procent af de færdiglagrede fade deklassificeret.

Som udgangspunkt bliver vinen mørkere med årerne. Som ung er vinen helt lysgul for siden at blive enten orangegylden eller nøddebrun. Farven afhænger tillige af hvordan vinen har været opbevaret.

Mange nyder at drikke Château d’Yquem mens den er ung og frisk, men den optimale oplevelse kommer når vinen har ligget på flaske i 20 år, og i de bedste årgange kan Château d’Yquem ligge i både 50, 70 eller helt op mod 100 år.

Slottets produktion udgjorde i 1700-tallet omkring 150.000 flasker årligt, mens man i dag kun producerer omkring 100.000 flasker. Som udgangspunkt afspejles prisen i årgangen, hvor især de ældre flasker gør et stort indhug i bankkontoen.

De klassiske årgange koster let 5.000 kroner per flaske, og de helt store årgange som 1921, 1990 og 1847 kan nå langt højere. 1847-årgangen blev legendarisk fordi den daværende Grev de Lur Saluces blev så forsinket på en rejse i Rusland, at de fleste druer var ædt op af råddenskab ved hjemkomsten.

En af verdens dyreste vine nogensinde var Château d’Yquem årgang 1787, der blev købt hos Antique Wine af en amerikansk samler for $90.000. Det amerikanske auktionshus Zachys har solgt en Château d’Yquem 1847 for $71.675 til restaurant Bastide i Los Angeles.

S.A. du Château d’Yquem
33210 Sauternes
Frankrig
www.chateau-yquem.fr

About skribent

Skriv et svar