Landmanden, Sørøveren og Vinbaren

En landmand, en sørøver og en vinbar. Det kunne lyde som begyndelsen til en vittighed, men det er det langt fra. Hos Lone Landmand og Søren Sørøver på Brandbygegaard har man netop åbnet en helt ny vinbar. Her er vinen omdrejningspunktet med foredrag, smagninger, rundvisninger og vinmiddage og virksomheder kan selv høste til deres egen vintønde.

Skynder sig langsomt
Her er høns, gårdkatte, en begyndende fåreflok og tre hunde, og så er her altid travlt. I skærende kontrast til den ro, der fremelskes i afgrøderne. Køkkenhavens gulerødder, kartofler, tomater, agurker, løg, jordbær og alt det andet bliver nemlig ikke bedre af at skynde sig. I gårdens køkkenhave er hastighed ikke en kvalitetsparameter. Planterne passes og plejes med hypning, opbinding og lugning, men væksten forceres ikke. Grundtanken er respekt. For naturen. For afgrøderne. Og for de mennesker, der skal sætte tænderne i det høstede.

Gårdens samlede areal er 27 hektar, men kun de 2 hektar dyrkes – herunder hører blandt andet 2.000 kvadratmeter køkkenhave, det nye område med 2.750 frugttræer og den lille vinmark. Resten af arealet er lagt ud til natur. Parret passer gården, laver mad til selskaber og Søren Sørøver har ikke blot fod på eget dæk med den gamle fiskekutter Sømusen i Hou Havn. Sammen med Lone driver han også Det flydende forlag og sidder i bestyrelsen for Dansk Forum for Frugtvin og Cider.

Gruopvækkende læsning
Travlhed er dog ikke noget der stresser på Brandbygegaard. For her er altid travlt. Lange dage med arbejde – hårdt fysisk arbejde – fra tidlig morgen til sen aften. Hverdage og weekender glider umærkeligt ind og ud, uden at der tages notits af det. Her arbejdes hele tiden.

Det er ikke et job, men en livsstil. Et bevidst valg. Et fravalg af endeløs priskonkurrence på kvalitets- og identitetsløse discountprodukter. Og et tilvalg af det kompromisløse, hvor kun det bedste er godt nok.

Lone Landmand, som hun kalder sig selv og på sin blog, er forkæmper for dyrevelfærd. Ikke frelst eller prædikende. Men roligt og argumenterende ud fra en overbevisning om hvad der er rigtigt og forkert. Her er ingen letkøbte holdninger for debattens skyld eller et politisk tågehorn, men en aktiv debatindsparkende personlighed, der kan stå på mål for sine holdninger. Holdninger, der er både teoretisk og praktisk grundfæstet i erfaringerne som agrarøkonom, mejeriingeniør, videnskabelig forskningsassistent, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, og fra tiden som problemløser i flere grisestalde, hvor hun ved selvsyn konstaterede hvor elendigt, man behandler levende dyr i de danske stalde.

lonelandmand

Hun er blevet kaldt det kvindelige modstykke til bonderøven, og mange glade læsere følger trofast hendes blog om livets gang på Brandbygegaard. Her deler hun gavmildt ud af sine meget populære opskrifter i en læseværdig stil, hvor ord og billeder er valgt med omhu.

Lone Landmand er også forfatter af madbogen “Hønsefødder & gulerødder” og i sommeren 2013 debuterede hun som skønlitterær forfatter. I bogen “Under landet” tager hun læseren helt ind under huden på dansk landbrug. Med kastration af skrigende smågrise, incest, sodomi og et forkvaklet, selvretfærdigt menneskesyn hos hovedpersonen i det, der kan læses som et overbevisende og skræmmende billede på landbrugets udnyttelse af alle ressourcer, både landet, dyrene og menneskene.

Fremtidsdrømme
Til trods for alle gøremål har de stadig tid til at drømme. Landmanden og Sørøveren. Tanken er, at alt fremover skal tage udgangspunkt i vinene. Derfor åbnede de gårdens helt nye vinbar med plads til 25-35 gæster. Vinbaren er en af de første i Danmark uden for de store byskilte, og alle kan komme forbi og smage vinene, købe og nyde dem glasvis og købe flasker med hjem.

Med vinbaren byder værtsparret på Brandbygegaard også velkommen til fyraftensarrangementer for virksomheder, der vil give medarbejderne en usædvanlig vinoplevelse – fra jord til bord – med rundvisning, foredrag, vinsmagning og gårdens lækre mad.

Søren Sørøver inspicerer årets æbler, der med tiden bliver til den dejligste vin.

Søren Sørøver inspicerer årets æbler, der med tiden bliver til den dejligste vin.

Virksomheder vil også kunne deltage i høsten på en fuldt beværtet dag, hvor der spises, drikkes, læres og arbejdes med vin. Bagefter vil Vinhuset Kvist & Vitus passe godt på virksomhedens vintønde, som de kan komme forbi og kigge til løbende og til sidst være med til at tappe på flaske.

Landmanden og Sørøveren tumler altid med planer om hvilke snacks og menuer, der skal sættes sammen med hvilke vine. Og alle er lige velkomne om man bare vil nyde et enkelt glas på terrassen eller købe et længerevarende firmaarrangement med adgang til egen vintønde.

For sådan er Sørøveren og Landmanden. På Brandbygegaard er blot et ærligt ønske om at påvirke verden omkring sig til det bedre. Startende med gæsterne, der får smag for det gode glas vin, den ærlige mad og et fromt ønske om større bæredygtighed.

Det er lige så godt, som det er usædvanligt.

Læs mere
Vinhuset Kvist & Vitus (www.kvistvitus.dk)
Lone Landmands Blog (www.lonelandmand.dk)

About admin