Noma stadig verdens bedste restaurant

Danmark er stedet hvis man vil spise på verdens bedste restauranter.

Det står klart efter at københavnske Noma sent mandag den 30. april blev kåret til verdens bedste restaurant for 3. år i træk.

Det er The Restaurant Magazine, der hvert år kårer verdens bedste restauranter med The S. Pellegrino World’s 50 Best Restaurants. Mad er i bogstaveligste forstand et spørgsmål om smag og behag – og den slags er jo netop individuel. Alligevel gøres der anstrengelser for at kåre verdens bedste restauranter.

Et af de mest anerkendte og prestigefyldte af disse udnævnelser stammer fra The Restaurant Magazine, der i 2002 lancerede The S. Pellegrino World’s 50 Best Restaurants.

I 2010 fik Noma for første gang titlen som “verdens bedste restaurant” og den titel tog restauranten også i 2011 og med 2012-kåringen er et helt usædvanligt hattrick fuldendt. Nu kan den danske toprestaurant og chefkok Rene Redzepi bryste sig af at have vundet tre år i træk på listen “Worlds 50 Best Restaurants”.

Nummer to er spanske El celler can Roca, mens tredjepladsen indtages af den ligeledes spanske Mugaritz.

Danmarks fornemme placering afspejles af, at den prestigefyldte liste nu også rummer Geranium, hvor verdens bedste kok Rasmus Kofoed huserer. Dermed har Danmark nu hele to restauranter på listen over verdens bedste restauranter.

Tidligere har spanske El Bulli præsteret at vinde titlen fire gange, men den restaurant er nu lukket og i de senere år har dansk mad for alvor bevæget sig op i verdenseliten. Der bliver nemlig flere og bedre gourmetrestauranter, der satser på den kompromisløse smagsoplevelse og kun vælger de bedste råvarer. Og Noma er en af disse.

Den seneste udgave af The S. Pellegrino World’s 50 Best Restaurants blev præsenteret mandag aften. Over 500 kritikere, chefkokke og madanmeldere har givet deres besyv med. Efter at have spist, drukket og smagt nåede dommerpanelet frem til, at Noma atter skulle kåres til verdens bedste sted at spise – hverken mere eller mindre.

Placering Restaurant Land
1 Noma Danmark
2 El Celler de Can Roca Spanien
3 Mugaritz Spanien
4 D.O.M. Brasillien
5 Osterica Francescana Italien
6 Per Se USA
7 Alinea USA
8 Arzak Spanien
9 Dinner by Heston Blumenthal London
10 Eleven Madison New York, USA

Kilde: The Restaurant Magazine.

Danske Noma blandede sig for første gang i den absolutte elite med en placering som nummer 33 i 2006. I 2007 rykkede man frem til nummer 15 og i 2008 blev man nummer 10. I 2009 blev det til en placering for Noma som nummer 3 inden man i 2010 for første gang kom helt til tops.

Det er Claus Meyer og René Redzepi, der ejer den danske restaurant, hvor der alene serveres nordiske retter med råvarer fra Grønland, Færøerne, Island, Danmark, Sverige og Norge.

About skribent