Pol Roger – Churchills Champagne

”Det er rigtigt, at alkohol aldrig har helbredt snue. Men det har en læge heller aldrig.”

Så poetisk udtrykte den britiske politiker og statsmand, Winston Churchill, sig om alkohol. Winston Leonard Spencer Churchill var premierminister i Storbritannien fra 1940 til 1945 og igen fra 1951 til 1955. I eftertiden er han ikke mindst anerkendt for sit lederskab af Storbritannien under 2. verdenskrig, hvor han betragtes som en af de største ledere i krigstid. Churchill var samtidig en stor nyder af Champagne, især Pol Roger.

Winston Churchill kom til verden den 30. november 1874 og blev født ind i en aristokratisk familie, hvor hans far, Lord Randolph Churchill, var efterkommer af hertugen af Marlborough og selv en karismatisk politiker. Winston Churchill var ikke blot politiker, men en uhyre aktiv skribent, der skrev mere end 35 bøger og tusindvis af artikler foruden de mange inspirerende taler. Han modtog Nobelprisen i litteratur, blev æresborger i USA og blev tildelt Elefantordenen, der er den fornemste danske orden, og var også kendt for sine cigarer og et stort forbrug af alkohol og Champagne.

”Husk, mine herrer, at det ikke bare er Frankrig, vi kæmper for: Det er Champagne!” sagde Winston Churchill som marineminister i en tale op til 1. Verdenskrig, hvor Storbritannien som bekendt gik ind i krigen på Frankrigs – og dermed Champagnes – side.

Winston Churchill var en levemand og storforbruger af champagne, hvor netop Pol Roger var hans ubetingede favorit. Han smagte det første gang i 1908 og blev gode venner med Odette Pol Roger, der var gift med et barnebarn af den oprindelige stifter af champagnehuset. Venskabet mellem dem udviklede sig så meget, at Winston Churchill hvert år til sin fødselsdag modtog en kasse Pol Roger champagne årgang 1928 fra Odette Pol-Roger, og da forsyningen slap op af denne, blev det senere årgang 1934, som Churchill nød.

Angiveligt drak den britiske statsmand dagligt to flasker champagne og fremhævede, at han slet ikke kunne leve uden den mousserende vin med ordene “ I cannot live without champagne.  In victory I deserve it, in defeat I need it”. Winston Churchill var så glad for Pol Roger Champagne, at han opkaldte sin væddeløbshest efter sin yndlingschampagne.

Winston Churchill døde den 24. januar 1965 i en alder af 90 år og hans statsbegravelse tiltrak et af de største antal af verdens statsmænd nogensinde. Odette Pol Roger var en af de få venner, som var med ved begavelsen, og hun markerede senere statsmandens død ved at trykke en sort sørgerand omkring hans foretrukne champagne, nemlig Brut NV, der er husets tørreste champagne.

Den nære tilknytning mellem det franske champagnehus og den britiske statsmand så man da han i 1984 blev hædret med lanceringen af Pol Rogers Champagne Cuvée Sir Winston Churchill, der er en årgangschampagne, der kun fremstilles i særligt gode år og først frigives efter ti års lagring. Den seneste version af denne prestige champagne – årgang 2002 – er netop blevet frigivet.

Samlet set solgte Pol Roger knap 1,6 millioner flasker Champagne i alt i 2013, og man forventer at kunne øge salget til omkring 1,8 millioner flasker årligt fremover via de eksisterende salgskanaler.

Champagne bog

About skribent