Slut med ål i FDBs butikker

Det er populært at servere dem med stuvede kartofler og persillesovs, men kiloprisen på de små lune ålestykker er i de senere år skudt voldsomt i vejret på grund overfiskeri og nu stopper Coop helt med at sælge ål.

Fremover vil  det ikke længere være muligt at købe ål i Kvickly, SuperBrugsen, Dagli´Brugsen, Fakta og Irma.

”Årsagen til at vi fjerner ål fra vores butikker er, at ålen er truet, og der fortsat er et kraftigt pres på den bestand, der er tilbage. Samtidig mangler vi bedre beviser for, at de ål, vi sælger, kan produceres mere bæredygtigt”, siger CSR-chef Katrine Milman hos Coop.

Coop har de seneste år udelukkende solgt ål, der stammer fra danske åleopdræt. Her er producenterne forpligtet til sætte mindst 20 procent af ålene ud i naturen, når de har vokset sig fede i bassin. Men efter at have fulgt dette projekt i en periode, mener Coop, at der mangler den nødvendige dokumentation for, at salget ikke truer ålebestanden.

”Vi vil også fremover nøje følge de forsøg, der laves for at skabe en bæredygtig åleproduktion. Når det lykkes at skabe en produktion, der ikke truer den samlede bestand, er vi parate til at tage ål tilbage i butikkerne – men ikke før,” siger Katrine Milman.

WWF Verdensnaturfonden roser Coops beslutning om at stoppe salg af ål.

”Det er utroligt positivt, at Coop ikke længere vil sælge ål. Ålen er en af de mest truede fiskearter, og der er i dag kun få procent af bestanden tilbage på verdensplan på grund af blandt andet massivt fiskeri og ødelagte levesteder,” forklarer Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

”Indtil forskerne knækker koden for, hvordan man får ålen til at formere sig under opdræt, er vi nødt til internationalt at frede ålene,” siger Gitte Seeberg og opfordrer samtidig alle restauranter og fiskehandlere til at følge Coops eksempel og fjerne ålen helt fra menukort og kølediske.

De ål, der er i Coops butikker nu, vil blive solgt, men der bliver ikke købt flere ind.

Coop er Danmarks største detailhandelsvirksomhed, som driver kæderne Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen, Fakta A/S og Irma A/S.

Mange opfatter ålen som en delikatesse med dens møre og lækre kød.

About skribent