Smørrebrødets historie

Smørrebrødets historieSmørrebrødets historie – med portrætter af Danmarks bedste smørrebrødsrestauranter.

Er man vild med den særlige danske tradition med skiveskåret rugbrød belagt med alskens pålæg i sindrige konstruktioner, så er læsningen til vinterferien reddet.

Børsens gastronomiredaktør og restaurantanmelder Ole Troelsø er nemlig så vild med smørrebrød, at han har skrevet en bog, som fortæller dig alt, hvad du bør vide om Danmarks vigtigste bidrag til den gastronomiske verdenshistorie; Smørrebrødet.

Du får den spændende historie om hvordan smørrebrødet udvikler sig fra det daglige brød for den jævne dansker til at blive en celeber luksusspise i 1890’ernes København. Om dets storhedstid op gennem 1900-tallet, til dets fald i 1970’erne – og endelig til dets renæssance i dag.

Smørrebrødet kom stærkt tilbage som kulinarisk specialitet omkring 2006 i København, og nu slår det igennem over hele landet, ligesom det er begyndt at få international bevågenhed.

Her hjemme er der kommet seriøse og ambitiøse smørrebrødsrestauranter i bl.a. Esbjerg, Odense, Vejle og Aarhus. Disse, og en perlerække af de bedste gamle og nye københavnerrestauranter, portrætteres i bogen, med stor vægt på at lade menneskene bag smørrebrødet komme til orde.

Forfatteren Ole Troelsøe har en unik indsigt i smørrebrødsverdenen efter en 46 år lang kærlighedsaffære med det højt belagte smørrebrød. Det fortæller han om i bogen, hvis læser vil opleve, at smørrebrødsverdenen er stærkt forskelligartet og facetteret.

De tider er ovre, hvor man kunne tale om en “smørrebrødsrestaurant” og derfor er restaurantportrætterne opdelt i kategorier som Modernisterne, Klassikerne og Den gamle skole.

Bogen kan købes her.

About skribent