Støberiet i Stege bød på en madoplevelse ud over det sædvanlige med krokodillekød på menuen.
Det var en madoplevelse helt ud over det sædvanlige, for hvor mange steder i Danmark sætter man krokodillekød på menuen? Svaret er at det gør man blandt andet i Støberiet i Stege. Kød var der nok af og stedet summede af liv. Men charmen kostede på bekostning af effektivitet.
Populært sted
Vi havde bestilt bord – og det er en rigtig god ide, for flere måtte gå forgæves efter en siddeplads den aften vi lagde vejen forbi. Vi havde appetitten med og et par medspisere, som havde været der et par gange før og gerne viste stedet frem.
Det er ubetinget en fordel, for i modsat fald kan konceptet være lidt svært at sætte sig ind. Endskønt det er faktisk er besnærende simpelt; Slagter Stig sælger i dagtimerne kød som alle andre slagterbutikker og om aftenen steger man kødet for gæsterne og lader dem spise alt hvad de har lyst til fra en tilbehørsbuffet. Såre simpelt, men gængs betjening fra en opmærksom tjener skal man ikke forvente.
Stig og Karin Larsen har sammen drevet restaurant Støberiet i Stege. Som uddannet slagter har Stig fuldstændigt styr på kødet, mens Karin ordner salater til buffeten. Navnet har restauranten i øvrigt fået efter det gamle jernstøberi som tidligere havde til huse i lokalerne. Restauranten har haft til huse i lokalerne siden 2002, hvor bygningen og slagterforretningen blev renoveret og ideen om at sælge de friske slagtervarer til fortæring på stedet derved opstod. Et anderledes og sympatisk initiativ.
Osende atmosfære
Det første som møder ind når dørene åbnes til brasseriet er duften af mad og stegeos. Og masser af liv. Støberiet kalder sig selv et “sofistikeret cafeteria hvor du som kunde i høj grad selv er med til at skabe og sætte dit præg på din madoplevelse”. Med andre ord så afhænger din oplevelse af dig selv. Er man sur og tvær, så bliver oplevelsen derefter. Støberiet er ikke en restaurant med vinkyndige tjenere, karismatiske kokke eller mandsopdækning af gæsterne; alt er baseret på høflig selvbetjening.
Vi havde som nævnt bestilt bord i forvejen og fik derfor et bordnummer oplyst, som vi så selv kunne finde i restauranten. Her var ikke dækket op, blot et nummer på bordet til at identificere det med. Bestik og tallerkener er selvhentere, ligesom alt andet på stedet. Det skal man lige vænne sig til.
Vi stillede os i kø ved slagterdisken og valgte at smage et rigt udvalg. Kan man ikke lide kød, er Støberiet ikke stedet. Det kan vi heldigvis, så det blev til lammefilet, oksefilet, svinekotelet, steak af krondyr, pølser, kænguru og ikke mindst krokodille. Vi kunne have valgt meget mere, f.eks. rejer, laks, tun og smørfisk.
Systemet fungerer ved at man peger i disken på de stykker kød man ønsker, hvorefter det hele bliver vejet af til den respektive kilopris. Har man særlige ønsker til stegning skal man oplyse dette, men ellers ryger det direkte på den store grill straks man har betalt. Herefter er det blot at forsyne sig fra den pænt store og meget indbydende buffet. Man kan vælge mellem forskellige færdigblandede salater og hjemmeskårne kartofler. Der er tilmed forskellige saucer at toppe med og det hele er hjemmelavet og velsmagende.
Kød og kø i lange baner
Der var meget travlt denne aften, men egentlig virkede det hele mere som en privat grillfest end en restaurant. Nogle vil finde det frustrerende med den udprægede grad af selvbetjening, og de er hermed advaret. Når man lige har lært konceptet at kende, fungerer det glimrende. Hvilket de fuldt besatte borde talte deres tydelige sprog om. Efter have hentet drikkevarer, kunne vi ikke gøre andet end at småspise af første omgang fra buffeten, mens vi ventede på kødet. Vi nåede at blive færdige og hente anden omgang inden kødet langt om længe dukkede op. Det hele var samlet på et stort fad til hele bordet og her ville det have været rart med små flag, der markerede de enkelte kødstykker.
Hvordan smager krokodille?
De fleste har smagt ko, gris og kylling. Som spisende anmeldere har vi kastet ud os i mange eksperimenter, men denne aften bød alligevel på en debut i form af krokodille. Den venlige betjening ved disken smilede over bestillingen og sagde smagen delte folk i to; dem som afskyede smagen og dem som elskede det. Kødet er hvidt og smagen og konsistens er som en blanding af kylling og fisk. Mere er der egentlig ikke at sige om det. Bedste kød denne aften var faktisk kænguruen, som dog med sin sødlige smag kræver små bidder. Men velsmagende og helt utroligt mørt var det.
Favorable priser
Støberiet anbefaler sig selv med favorable priser og vi er tilskyndet til at give dem ret. Fem voksne og to børn spiste sig mætte i kød, salater, kartofler og sovs. De mindste fik tilmed is som afslutning. Vi drak cola i spandevis og en flaske af husets rødvin. Og alligevel holdt regningen sig pænt under 1.000 kroner. Det er imponerende og i sig selv en årsag til anbefaling af stedet.
Anderledes madoplevelse
Det er sådan et unikt sted, at det er svært at sætte stjerner på. Egentlig har man som anmelder lyst til at rose et godt og anderledes initiativ og give topkarakter for innovation. Omvendt er der en række detaljer, som enhver restaurant uanset koncept bør have styr på. Den aften hvor vi lagde vejen forbi svedte de ansatte ekstra meget og der var lange ventetider på bestillingerne. De evnede stadig at smile, men de indrømmede også at de var ekstra presset og at det normalt ikke var så hektisk. Vi lader tvivlen komme dem til gode og anbefaler Støberiet i Stege. Madoplevelsen er anderledes, men bestemt fire store stjerner og en omvej værd.
Slagter Stig
Fakta: 4 stjerner ****
Storegade 59
4780 Stege
Telefon 55 81 42 67