Store portioner over for Rådhuset

Det kan anbefales at tage appetitten med, hvis man skal forbi Raadhus Kafeen i Aarhus. Her er maden gammeldags i ordets bedste betydning. Og rigelig naturligvis.

Denne anmelder havde besluttet sig for at invitere fruen på dennes livret, en omgang stegt flæsk med persillesovs. Denne spise er efterhånden en truet dyreart på den gastronomiske savanne, hvor kemikolber vinder over opbagt sovs.

Det er der mange grunde til, men heldigvis finder der stadig steder, hvor man kan få maden omtrent som vor moder lavede den, uden at der bliver set skævt til en. Sådan et sted er Raadhus Kafeen i Århus midtby.

Siden 1924 har der været mulighed for at spise i lokalerne som er placeret ved krydset mellem Park Alle og Busgaden. De fleste århusianere har en eller flere gange spist på restauranten som er en institution i bylivet. Mange lokalpolitikere fra det nærliggende Århus Rådhus har frekventeret stedet.

Foruden fruens flæsk blev der serveret smørrebrød for alle pengene til denne anmelder. Smørrebredssedlen er lang og omfatter mere end 50 varianter samt flere som kan fremtrylles på gæstens ønske. Her er naturligvis et snapsekort, som man kan vælge fra efter lyst og behag.

Min plan var klar; tre stykker højt belagt kan man jo altid spise til at starte på og så vurdere evne og sult herefter. Jeg lagde frisk ud med en velpaneret og friskstegt fiskefilet med hjemmelavet remoulade, citron og lidt dild og salat. Helt klassisk og en gennemført dejlig spise. Den var stor, men ikke større end at jeg var sikker på, at der nok skulle blive plads til æblekage som sammen med bananasplit, pandekager og is med flødeskum er blandt klassikerne på det søde kort.

Næppe havde jeg ytret mine søde dessertdrømme til fruen før drømmene brast.

Ind kom nemlig de to næste stykker smørrebrød og jeg må erkende at større håndmadder aldrig er blevet serveret for mig. En kartoffelmad kunne her ret beset kaldes et kartoffelfad og husets mad med roastbeef kunne passende serveres med undertitlen “Stegen skæres ved bordet” for der var dynget op med gode skiver af mørt kød i så rigelige mængder at kødchokket truede.

Her fik selv den største appetit kamp til stregen. Fremover starter jeg med blot to stykker og ser hvor meget appetit der er tilovers.

Kvindelig betjening
Betjeningen er udelukkende kvinder og vel at mærke ikke ubehjælpsomme teenagepiger i nedringede bluser eller korte kjoler, hvis kvaliteter udi tjenerfaget alene består i flirtende smil og evnen til fralede opmærksomheden fra fadøl til 120 kroner literen på en trendy cafe.

Nej her er tale om modne damer med en høflig og opmærksom betjening. Skønt at mærke. Der var sandelig også plads til en munter bemærkning som da nabobordet bestilte bøf og følgende ordveksling fandt sted.

Tjener: “Hvordan ønsker De bøffen stegt?”
Gæst: “Gennemstegt.”
Tjener: “Ødelagt.”
Gæst: “Nej, gennemstegt.”
Tjener: “Ja, som jeg sagde; ødelagt.”

Gæsterne grinede og tjeneren smilede og i det hele taget hersker der en meget behagelig og afslappet familiær stemning i lokalerne.

Med fare for at blive upopulær, vil jeg vove den påstand at klientellet er et uddøende folkefærd. Vi var så absolut det yngste indslag i de mørke lokaler, hvor røglugten blander sig med stegeos og gammelostens gennemtrængende snert. Der er dog stadig godt fyldt i lokalerne, og skal man være sikker på et bord på de store dage, skal det bestilles i forvejen, også selvom det kun er til frokost.

Her serveres store portioner, veltillavet gammeldags mad med et smil. Det er skønt til en afveksling og vi håber inderligt at Raadhuskafeen også ligger der om 25 år. Vi kommer i hvert fald gerne igen.

Regningen for en meget mættende frokost inklusive to store vand løb lige over 300 kroner. Det er der intet at sige til, udover velbekomme og tak for mad.

Fakta (**** 4 stjerner – august 2007)
Raadhus Kafeen
Sønder Allé 3
8000 Århus C
Telefon 86 12 37 74
Åbent hver dag kl. 11-23

About skribent