Sushi

SushiOpskriften er i sig selv supersimpel. Kog lidt ris, form det i hånden og kom et stykke rå fisk oven på og vupti har du fremstillet sushi.

Men samtidig er sushi ekstremt kompliceret, hvor mestrene kan dedikere hele livet til det ene punkt at perfektionere fremstillingen af sushi.

Hvad er Sushi?
Sushi er en traditionel japansk ret, der består af ris med riseddike og serveret med forskelligt tilbehør, der typisk er fisk, tang og skaldyr. Sushi kan dog også være med kød, æg, grøntsager eller svampe. Tilbehøret kan både være råt, kogt, stegt eller marineret.

Det traditionelle måde at spise sushi er med pinde og tilbehøret er som regel syltet ingefær, soja og den japanske peberrodspasta kaldet wasabi, som man kan komme enten direkte på sushien eller blande i soyaen.

I den japanske betydning af ordet er sushi kombinationen af ris og riseddike, mens rå fisk på japansk hedder sashimi.

Sushi kan være små kunstværker, og under tilberedningen lægges der stor vægt på det visuelle indtruk. Krydderier bruges sjældent ved sushi, men chili, wasabi og chilimayonaise anvendes dog.

Når man bestiller sushi må man holde sig for øje, at der findes flere forskellige slags, herunder maki og nigiri.

Nigiri er små klumper af ris hvorpå der lægges skiver af rå, røget eller marineret fisk eller kæmperejer og andre skaldyr. Nigiri ses ofte med skiver af laks eller tun.

Maki er sushi, der rulles i tørre plader af tang kaldet nori. Disse runde eller firkantede makisushier fremstilles ved hjælp af en bambusmåtte. Først placeres et stykke noritang på bambusmåtten, derefter fordeles risen og til sidst  lægges stykker af fisk som tun eller laks og måske grøntsager som avocado, agurk, rød peber eller lignende. Derefter rulles fra den ene ende og rullen skæres ud i skiver.

I den traditionelle maki vender noritangen enten udad, men man ved de såkaldte uramaki (også kaldet inside/out maki) har tangen indvendig. Disse makier rules rulles ofte i hvide og sorte sesamfrø for både smag og udseeende.

Der findes også såkaldte hosomaki, der er små makisushi med typisk kun et enkelt slags fyld.

Det vigtigste er at prøve sig frem og finde lige præcis den favorit, man bedst kan lide.

Og så bør man glemme alt om det udbud, der findes i supermarkedernes kølediske. Det er ganske vist kogt ris og rå fisk, men som sådan smager det ikke af rigtig sushi. Dertil er kvaliteten af 10 eller 15 stykker sushi til 49 kroner ganske enkelt for lille. Folk, der kun prøver at spise sushi fra supermarkedernes tilbudsøer, bliver næppe inkarnerede sushi-spisere.

About skribent