Tips til god bordskik med små børn

Det er ikke nødvendigvis den nemmeste opgave at sikre god bordskik, når familien er samlet ved middagsbordet. Der findes dog flere gode måder at afhjælpe en sådan udfordring, og det handler rigtig meget om at være klar i spyttet og selv gå forrest med gode skikke.

Det siger sig selv, at hvis man gerne vil have en god familiestemning foran bordet, så er bordskik på mange måder også lidt et vigtigt element.

Det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at det hele skal foregå ud fra tysk disciplin, men nærmere at man er enige om, hvad god bordskik er, så alle kan være med på det.

Foto credits: Refurb.dk.

Hav klare regler ved bordet

Der er næppe tvivl om, at man kan komme et rigtig godt stykke vej, hvis man sætter nogle tydelige regler op.

Disse regler skal gælde både for børn og voksne, for ellers er man egentlig lige langt. Det er en god idé at snakke om de her regler på et andet tidspunkt end ved selve middagen.

Sørg i stedet for at tage snakken, når der er helt ro på, og alle lige har tid til at engagere sig i det.

Børnene synes måske det er lidt en kedelig omgang, men det er fint at få ridset op, hvad man forventer. Det er samtidig en måde at holde sig selv op på, at man altså har lavet det her sæt af regler, som skal følges.

Det kan man minde børnene om, når det skrider.

Reglerne kan handle om, hvor længe man bliver siddende ved bordet, hvordan man opfører sig med mad i munden, eller hvordan man taler til hinanden. Der er mange små måder at skabe en god kultur i hjemmet.

Mobilfri zone for alle

Det kan være en af de sværere, men faktisk kan det virke ganske fornuftigt, hvis man gerne vil skabe lidt nærvær ved bordet.

Laver man mobilfri zone både for voksne og børn, kan man måske pludselig opleve, hvordan man lytter meget mere til hinanden.

Typisk kommer man måske også lidt mere ned i gear, hvis man tager en pause fra mobilen, fordi man ikke stresser over, hvem der skriver, og hvad der skal svares på.

Vær lydhør for børnene

Det hjælper at lytte til børnene. Selvom man er streng, skal man også kunne være fair, og hvis der væltes et glas med vand, og det helt tydeligt var en fejl, så nytter det jo ikke noget, at man går helt amok. Her er det måske bedre at acceptere det og sige, at det prøver vi at undgå næste gang.

Det er en langt bedre oplevelse for børnene og en bedre måde at lære tingene på.

Derudover er det vigtigt, at du giver dit barn plads til at lære. Lad være at gøre alting, men giv i stedet lidt ro til at prøve selv.

Hvis du gerne vil have en åben tilgang til tingene, skal du også selv vise vejen. Det sker blandt andet ved, at du ikke er alt for kontrollerende, før det er nødvendigt.

About skribent