Verdens dyreste hvidvin

Vine kan være dyre, men normalt er det så absolut rødvinene, der løber med de højeste priser.

Hvidvine kan dog også godt være med.

Ifølge Guinness World of Records er verdens dyreste hvidvin i normalstørrelse (0,75 liter) en Chateau d’Yquem årgang 1811. Det legendariske slot er kongen af Sauternes og vinen blev solgt i London i 2011 for £75.000. Køberen var en tidligere sommelier på en Michelin-restaurant, og han vil åbne den dyrebare flaske i 2017 for at fejre 50 års jubilæum. Vinen, der allerede har 200 år bag sig, kan sagtens holde sig til da det høje sukkerindhold sikrer en levetid langt udover det sædvanlige.

Den høje pris skyldes, at 1811-årgangen har en særlig tiltrækning for vinentusiaster. Tidligere smagninger samt historiske vejrdata indikerer en fremragende vin, og den amerikanske vinguru Robert Parker har tildelt vinen de magiske 100 point. Ifølge nogle iagttagere skulle vinen smage som ”flydende crème brûlée”, men det må stå hen i det uvisse.

Blandt andre dyre hvidvine er Scharzhof Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese fra Egon Müller, der en af Tysklands mest hæderkronede vinhuse. Der produceres få hundrede flasker årligt af denne søde vin, og prisen per flaske nærmer sig 40.000 kroner.

Fra Domaine Leflaive findes Montrachet Grand Cru, der med en pris omkring 30.000 kroner også hører til verdens dyreste hvidvine.

About skribent