Får du besøg i weekenden og mangler den perfekte vin til aftensmaden? Mange vælger at købe vine på tilbud henne i supermarkedet, når gæsterne kommer om aftenen. Der er ikke tid til at udforske, hvilken rød- eller hvidvin der vil gå fremragende med den valgte ret, og tilbuddet frister henne om hjørnet. Dog kan du let både finde den rette vin og samtidig vælge det gode tilbud, idet en lang række af forskellige vine tit er sat ned i pris. Men hvilken vin skal man vælge til hvilken ret? Læs med herunder og få inspiration til vine til seks forskellige retter.
Bøf
Måske har du lige fået fat på de helt rette bøffer til aftensmaden, men så står du pludselig og mangler den gode vin hertil. Hvilken vin, du skal vælge i denne forbindelse, afhænger ofte af dit valg af tilbehør, samt af hvilken udskæring bøffen er af. En tommelfingerregel er, at jo mere fedt der er i bøffen, jo mere alkohol skal der være i vinen – mindst 13,5%. Er udskæringen derimod mindre fedtholdig, og indgår der samtidig syrlige elementer i resten af retten (for eksempel en bearnaisesauce), er det oplagt at kigge på vine fra Bordeaux eller en Chianti Classico. Er der derimod tale om et mere sødmefyldt tilbehør såsom bagte rodfrugter, kan du vende opmærksomheden hen mod de mere frugtfulde og sødlige vine, blandt andet en rødvin lavet på Cabernet Sauvignon-druen.
Hvid fisk
Har du derimod valgt at servere noget lækker hvid fisk til aftensmaden, skal du – med hensyn til valget af vin – tænke på tilbehøret til fisken. Idet den hvide fisk er meget delikat og let i smagen, skal vinen dertil ligeledes være sådan. De sikreste valg til fisken kan blandt andet bestå af en hvid Bourgogne, en Pinot Blanc fra Alsace, en italiensk Pinot Grigio samt en østrigsk Weissburgunder. Har du desuden ikke lyst til at gå hen i det lokale supermarked for at kigge efter hvidvinen til fisken, kan du blandt andet gå ind på denne hjemmeside for at se en lang række af gode kvalitetshvidvine.
Suppe
Er valget faldet på suppe som forret, skal du hen til hvidvinssektionen i supermarkedet. Angående hvilken bestemt type hvidvin, der vil passe til din suppe, kommer det an på suppens hovedingrediens, for eksempel asparges eller svampe. Sørg for at have styr på dette, når du skal finde den rette hvidvin. Man siger ligeledes generelt, at hvidvinen ikke skal serveres helt afkølet til retten, idet du ikke vil finde det særligt rart at spise en helt varm suppe med en iskold vin dertil. Er din suppe samtidig legeret med enten fløde eller æg, skal du huske på at vælge en mere fyldig hvidvin, i forhold til hvis suppen ikke var legeret.
Madtærte
Ligesom til suppen skal du også kigge på hvidvinene til diverse madtærter. Ligesom hovedingrediensen i suppen bestemte typen af hvidvin, er det samtidig også tærtens fyld, der bestemmer retningen af sødme eller tørhedsgrad, som vinen skal have. Her skal det nævnes, at jo mørkere og kraftigere tærtens fyld er, jo mere kraft skal vinen også eje. Hvis du for eksempel laver en porretærte, kan du servere denne med en lettere Chardonnay, eksempelvis en Mâchon eller en Bourgogne Blanc. Er der på den anden side tale om en laksetærte, kan du sætte en hvid Rhône eller en oversøisk Chardonnay på bordet.
Tapas
Ingen tapas uden vin. Hvis du derfor har valgt at byde gæsterne på tapas, er det med at kigge nærmere på en god allround-vin, der vil passe til alle de lækre småretter. I denne forbindelse er det dog oplagt at vælge en spansk vin, for eksempel en Yecla eller en Rioja Crianza på maksimum 14% for at undgå en alt for tung vin. Ønsker du på den anden side at servere en hvidvin til tapasretterne, er en Albarino et perfekt valg.