Whisky og Whiskey

Whisky er en alkoholisk drik der stammer fra Skotland, mens Whiskey stammer fra Irland, hvor stavemåden er anderledes for at adskille sig fra den skotske whisky.

Whisky fremstilles af gæret byg, rug, hvede eller majs der destilleres. Whisky fremstilles især i Skotland, Irland, Canada og USA, men der findes også producenter i Japan og Sverige.

Whisky skal være lagret i mindst tre år for at opnå betegnelsen Scotch Whisky eller Irish Whiskey. Bourbon er betegnelsen for amerikansk-produceret whisky, og det er kun whisky fremstillet i Kentucky og af mindst 51 procent majs, der må kaldes bourbon.

Ved brygningen af Whisky anvendes under halvdelen af destillatet til whisky. Den første del hældes bort og den sidste del har en for lav alkoholprocent, og hældes traditionelt over enebær og sælges som gin. En whisky skal være på 40% for at kunne kalde sig en whisky. Whisky opbevares på fade af egetræ, og farven kan være justeret med karamel.

Verdens dyreste whisky
Verdens hidtil dyreste whisky er Dalmore 62 Years Old Single Highland Malt fra den skotkse producent Dalmore. Der blev kun fremstillet i alt 12 flasker af denne whisky, der var baseret på en blanding af fire fade fra henholdsvis 1868, 1878, 1926 og 1939.

Den sidste flaske i fri handel blev købt i 2002 af Pennyhill Park Hotel i England for £30.000 svarende til knap 340.000. Få uger senere købte en hotelgæst hele flasken i baren for knap 360.000 kroner og drak den på stedet sammen med gode venner.

Angiveligt var smagen forrygende med overraskende lidt præg af egetræ men strejf af marmelade, krydderier, kaffe og chokolade.

I september 2011 blev en af de 12 flasker af Dalmore 62 Years Old Single Highland Malt solgt for £125.000 eller 1.125.000 kroner.

Verdens mest sjældne whisky menes at være en irsk whiskey fremstillet af Nun’s Island distillery i 1800-tallet. Flasken blev angiveligt sat til salg for $172.000, men blev ikke solgt.

About skribent

Skriv et svar