I denne uge har Spectre dansk biografpremiere. Filmen er den seneste i serien om verdens mest kendte, hemmelige agent. I den anledning ser vi nærmere på hvad James Bond har drukket af Champagne og spiritus.
Agent 007 er kendt for sin Martini, der skal være ”shaken, not stirred”, men ellers er det champagne som Dom Pérignon og Bollinger, der er blandt James Bonds foretrukne adspredelser. De tørre martinier og ditto champagner har dog også fået følgeskab af øl, vodka, whisky og store vine i bøgerne og filmene om verdens mest kendte, hemmelige agent.
Navnet er Bond. James Bond.
Ian Flemmings ikoniske helteskikkelse i form af Agent 007 har tryllebundet en verden, først i bogform og siden med utallige filmatiseringer. I 2013 år fejrede helten sit 50 års jubilæum i allerfineste form med Skyfall, der blev den mest indtjenende James Bond-film hidtil. Skyfall blev nemlig medlem af en såre eksklusiv skare af film, der har solgt biografbilletter for over 1 milliard dollar på verdensplan.
Nu kommer så den 24. film i række, Spectre, og også denne gang skal James Bond kæmpe mod skurke, mens han skyder, drikker og kysser sig vej til forløsningen.
I tidens løb har den hemmelige britiske agent nedsvælget et utal af alkoholiske drikke, lige fra sake og raki til cognac, vodka og whisky. Det er dog champagnemærkerne og hans Vodka Martini, der huskes bedst. Og helten – i de seneste fire film spillet af Daniel Craig – drikker fortsat.
Rystet – ikke omrørt
Som figur er James Bond kendt for sin berømte martini, der skal være ”Shaken, not stirred”. Udtrykket blev lanceret af James Bond-skaberen Ian Fleming i romanen “Diamonds Are Forever” fra 1956 og siges første gang af Sean Connery i filmen “Goldfinger” fra 1964.
Ifølge videnskabelige undersøgelser med blindsmagninger skulle der rent faktisk være forskel i smagen på en omrystet, henholdsvis en omrørt Martini, men det er sikkert kun feinschmeckere som agent 007, der i praksis vil kunne smage forskel.
Der findes utallige versioner af Martini, men det er den særlige Vesper Martini, der er den ægte James Bond Martini. Ofte serveres agentens dry martini som en almindelig Vodka Martini, men Vesper Martini var den første, James Bond selv nævnte i bogen Casino Royale.
Opskiften på Vesper Martini finder James Bond på og beder om at få den serveret i et Champagne-glas, hvor selve drinken består af tre dele Gordons gin, en del vodka og en halv del Kina Lillet. Det skal shakes indtil den er iskold og derpå hældes op i glasset sammen med et stykke citronskal. Drinken er i øvrigt opkaldt efter den smukke Vesper.
Masser af Dom Pérignon
Udover martinierne er det især champagnerne, som den britiske agent sætter til livs, når han ikke nedlægger skurke eller kvinder. I de første film var det Dom Pérignon fra Moët & Chandon, der blev indtaget, men derefter også Bollinger. Årgange som 1953, 1955 og 1959 er blevet nydt, men det skal i sagens natur også ses i lyset af filmenes datostempel.
En af James Bonds foretrukne champagner er Dom Pérignon. I den første film om den britiske agent – Agent 007 Mission Drab – fra 1962 drikker helten i skikkelse af Sean Connery en Dom Pérignon årgang 1955 med skurken Dr. No. Agent 007 konstaterer dog køligt, at han faktisk foretrækker 1953-årgangen.
Det får han så lov til i filmen Goldfinger fra 1964, hvor det igen er Sean Connery, der må lægge smagsløg til da den efterhånden knapt så hemmelige agent drikker en Dom Pérignon årgang 1953.
I den efterfølgende film fra 1965, Agent 007 i ilden, nyder agenten en 1955-årgang af Dom Pérignon og i Du lever kun to gange fra 1967 drikker Sean Connery atter Dom Pérignon, denne gang i en 1959-årgang.
Der er slet ingen tvivl om, at Sean Connerys version af den ikoniske filmhelt afgjort foretrak dråberne fra Dom Pérignon. Undtagelsen, der bekræfter denne regel, er filmen Agent 007 jages fra 1963, hvor Sean Connery ses med en Taittinger champagne i picnickurven.
Roger Moore og Bollinger
I 1969 har filmen ”I Hendes Majestæts hemmelige tjeneste” premiere og denne gang spilles James Bond af George Lazenby, hvilket dog kun var for denne ene film. Lazenby fortsatte traditionen med champagne fra Dom Pérignon med en årgang 1957.
Hvor 1960erne havde tilhørt Sean Connery blev han nu afløst af Roger Moore, der videreførte den hemmelige agents tørst efter på champagne og introducerer en nyskabelse. I filmen “Lev og lad dø” fra 1973 bestiller James Bond i skikkelse af Roger Moore nemlig for første gang en Bollinger champagne.
Huset Bollinger blev grundlagt i 1829 af familierne de Villermont, Renaudin og Bollinger, og i 1941 overtog den legendariske Lily Bollinger ansvaret for driften. Hun gik målbevidt efter at opkøbe de bedste vinemarker for at skabe den højeste kvalitet, og skabte også prestigecuvéen Bollinger R.D. (Recently disgorged) i 1961.
I ”Spionen der elskede mig” fra 1977 er Roger Moore tilbage ved den klassiske Dom Pérignon årgang 1952, mens det i Moonraker fra 1979 bliver til en Bollinger 1969. I ”Strengt fortroligt” fra 1981 går det dog alkoholmæssigt helt galt for James Bond. Her drikker Roger Moore kun lidt græsk vin, men ellers er agenten tørlagt.
Den nye tid
I 1980erne var der opbrud. I 1983 drak Roger Moore champagne i ”Octopussy”, mens der for Sean Connery i ”Never Say Never Again” fra 1984 kun nævnes Dry Martini. Året efter var Roger Moore tilbage i rollen i ”Agent 007 i skudlinien” i selskab med en flaske Bollinger årgang 1975.
Samtidig satser man på fornyelse da filmselskabet i 1987 caster Timothy Dalton til hovedrollen i filmen ”The Living Daylights”. Han fører champagnetraditionerne videre med en Bollinger R.D. (Recently disgorged) både i denne film og i efterfølgeren ”License To Kill” fra 1989.
Herefter blev det til fire film i serien om den britiske agent med en ny mand i hovedrollen, nemlig Pierce Brosnan. I sin debut ”Golden Eye” fra 1995 drikker den nye mand i James Bonds smoking en årgang 1985 Bollinger, og Bollinger er også mærket i de efterfølgende film. I sin fjerde og sidste optræden som agent 007 nyder Pierce Brosnan en flaske Bollinger årgang 1961 i filmen ”Die Another Day”.
Siden da har Daniel Craig overtaget rollen som hemmelig agent, første gang med filmen Casino Royale fra 2006. I filmen, hvor danske Mads Mikkelsen har en stor rolle som skurken Le Chiffre, drikker den hårdt prøvede agent 007 såvel Bollinger som Dry Martini og rødvin.
I efterfølgeren ” Quantum of Solace” nedsvælger han både champagne, whisky og adskillige af sin foretrukne Vesper Martini. Endelig bliver det til en række dry martinier i ”Skyfall” fra 2012, hvor James Bond – til en del inkarnerede fans forfærdelse – også drikker en Heineken øl direkte fra flasken og Macallan whisky. Det er dog fortsat de tørre martinier og ditto champagner, der er agentens foretrukne mærker.
Forkert årgang
James Bond beskrives af Ian Fleming som en udpræget levemand og vinkender, med ganske særlige og veludviklede præfeencer. Ofte får han serveret én årgang og fremhæver, at han hellere ville have haft en anden. I ”Manden med den gyldne pistol” fra 1974 ses Roger Moore således i selskab med en Dom Pérignon 1964, men konstaterer, at han foretrækker 1962.
‘En ting er dog filmene, noget andet bøgerne bag. I de oprindelige romaner skrevet af Ian Fleming drikker James Bond for første gang Dom Pérignon i romanen ”Moonraker”. Her drikker agenten tilmed to flasker Dom Pérignon 1946. Dette må dog bero på en fejl, idet Dom Pérignon slet ikke blev lavet i en årgang 1946.
Det er champagnehuset Moët et Chandon, der fremstiller Dom Pérignon, og der er altid tale om vintage-udgaver. Den første vintage Dom Pérignon var årgang 1921, der blev frigivet til salg i 1936. Som årgangschampagne laves Dom Pérignon kun i de år, hvor druerne og høsten har været af tilstrækkelig høj kvalitet. I umiddelbar nærhed rent kronologisk er der lavet en 1943 og en 1947, men 1946-årgangen må selv en James Bond kigge forgæves efter.
Den Dom Pérignon 1957, som George Lazenby angiveligt drikker “I Hendes Majestæts hemmelige tjeneste” findes heller ikke, men derimod enten en 1955 eller en 1959.
Dyre vine
Undervejs har James Bond også drukket en meget dyr Château Mouton Rothschild 1955, men i bogen “From Russia With Love” bestiller han en billig flaske Brolio Chianti Classico fremstillet på Sangiovese-druen.
I filmen ”Diamanter varer evigt” fra 1971 har James Bond i skikkelse af Sean Connery skiftet den sædvanlige martini eller champagne ud med vin. I filmen vises en Sherry Solera fra 1851, og senere indtager agenten en Château Mouton Rothschild årgang 1955. En vin, der i dag vil koste 10.000-20.000 kroner afhængig af stand.
Noget billigere er den Château Angélus, Premier Grand Cru Classé Saint-Émilion 1982, som agenten indtager i filmen Casino Royal ombord på et tog sammen med kvinden Vesper. Vinen koster i dag omkring 1.500 per flaske.
Der er udgivet nogle få romaner om James Bond i samarbejde med boet efter Ian Flemning. I en af de seneste bøger om James Bond, “Carte Blanche” af den amerikanske forfatter Jeffery Deaver, ankommer James Bond til Cape Town i Sydafrika for at beskytte britiske interesser mod et forestående terrorangreb. Undervejs bliver der tid til både kvinder og vin, hvor Three Cape Ladies fra Warwick Wine Estate er agent 007s foretrukne mærke til at forføre den smukke Jessica Willing.
Udover sine vine, sin Vodka Martini og sine champagner har agent 007 i tidens løb nedsvælget adskillige andre drinks, eksempelvis en Mint Julep, der kan består af bourbon, angostura, danskvand, sukker og mynte. Han har også drukket Rum Collins, forskellige mærker af whiskey samt portvin, ouzo og Smirnoff Vodka.
Hårdt arbejde, selv for en agent med licens til at drikke.