Man er jo ikke mere forhærdet i sit anmeldersind, end at man påvirkes af omgivelserne og stemningen, når maden skal bedømmes. Dette medvirker til at give Grappa et skulderklap med fra vores smagsløg. Sjældent har vi oplevet bedre vejr og mere stemning, end da vi blev anbragt ved et tomandsbord med udsigt til den myldrende Århus Å, hvor solen skinnede fra en skyfri himmel. Og det tilmed på en tidlig majdag, hvor vi ikke er forvænte med godt vejr.
Kendt restauratør
Uffe Jakobsen, som også står bag to andre steder på Åen, nemlig Cafe Viggo og Café og Restaurant Römer, åbnede i februar 2006 for et helt nyt koncept med Grappa, restaurant og vinbar. Takket været en speciel fuldautomatisk vinbar er det muligt at sælge også dyre flasker per glas. Det er vi mange som nok skal efterspørge, når hverken pengene eller tiden er til at man køber dyre helflasker. Med dette koncept har man mulighed for at prøve flere forskellige slags vine over en aften, uden at være alt for bekymret for regningens størrelse eller kørekortets truede stilling.
Italiensk når det er bedst
Vinbaren er importeret fra Italien og rummer 32 flasker vin, heraf otte som køles. Systemet funger ved at flasker proppes op og derefter placeres i specielle holdere i vinbaren. Et rustfrit stålrør stikkes i flasken, som via en løftemekanisme presses lufttæt mod toppen af flaskeholderen. Ved bestilling af et glas vin doceres fire, otte eller 12 centiliter. Herefter fyldes flasken med nitrogen, hvorved en iltning af vinen forhindres. Vinenes holdbarhed er herefter op til fire uger. Vinene vender vi tilbage til en anden god gang.
Designet
Grappa er designet af arkitekt Henrik Bønnelycke fra Århus og restauranten huser op til 120 spisende gæster. Designet er stramt, men ikke koldt. Eksklusivt, som det sig hør og bør, når man vil tiltrække et nyt klientel. Her bør det bemærkes, at stedet ikke er egnet til at medbringe små børn. Vi havde forsøgt ved en tidligere lejlighed at få plads, men barnevognen var ikke velkommen, ligesom at der ikke var høje stole til rådighed. Så hvis andre er trætte af at dele cafeoplevelsen med ammende mødre og gylpende spædbørn er Grappa et oplagt sted.
Solen skinner
Min medspiser denne dag var kvinden, med hvem jeg også deler hus, seng og børn. Hun havde testet stedet ved flere lejligheder forinden i veninders selskab og var glad for det. Denne dag var appetitten let og ærinder umuliggjorde at vi kunne teste vinbaren ordentligt. Efter at have kapret et tomandsbord med udsigt til fritlagt å og sommerstemning blev et par kort hurtigt fundet frem til os. Der var travlt, ingen tvivl om det, men tjenerne havde overskud til os og de øvrige gæster også. Det er befriende at se et smil på læben, selvom der er sved på panden.
Havnestemning
Hvis man har overstået italiensk for begyndere kan man tygge sig igennem kortet uden de helt store vanskeligheder. For alle os andre, er der hjælp at hente i at alle retterne også har danske hjælpetekster. Tankevækkende hvor mange italienske udtryk der trods alt har fundet vej til vores køkken og som man derfor umiddelbart vil kunne genkende; bruschetta, risotto, carpaccio, tagliatelle og naturligvis spaghetti for blot at nævne nogle få. Medspiseren kastede sig hovedkulds ud i det som allerede er blevet hendes favorit, nemlig Tagliatelli al funghi (pasta med svampe, hvidløg og trøffelolie) til 89 kroner. Jeg valgte at gå linen ud i forsøget på at genskabe den perfekte maritime stemning og bestile Spaghetti alle vongole (spaghetti med hjertemuslinger, hvidløg, tomater og persille) også til 89 kroner. Kortet byder på et varieret udvalg af pasta, pizza, ost og dessert. Alt så hjemmelavet ud, da vi smugkiggede på nabobordene. Og de øvrige gæster så glade og tilfredse ud. Priserne er som man må forvente af et besøg på en moderne cafe med en dyr adresse i Danmarks næststørste by. Forvent en enkelt frokostret med et glas vin, øl eller sodavand til små 150 kroner. Det er niveauet og det er der ikke noget at sige til. Slet ikke når kvaliteten er så høj som på Grappa.
Frisk fra havet
Vores sodavand kom forholdsvis hurtigt i betragtning af travlheden og et par skiver rigtig godt hjemmebagt brød kunne dulme appetitten indtil maden blev serveret kort tid efter. Rygende varm, velduftende og velsmagende. Jeg følte mig helt og aldeles hensat til en sydeuropæisk havneby, hvor råvarerne blot skal fragtes få meter fra fiskerbåd til frokosttallerken. Nu ved jeg godt, at mine hjertemuslinger ikke var fisket op fra åen, men kombinationen af sol, vand, muslingerne og duften og smagen af fisk fik denne anmelder til at føje en ekstra stjerne på anmeldelsen. Fruens frokostret var lige så god som min. Helt klart hjemmelavet og af gode råvarer.
Fem solbeskinnede stjerner
Tiden var ikke til fordybelse af vinbarens udvalg – det har vi til gode, for vi kommer helt sikkert igen. Istedet for vinudvalg fik vi et glimrende frokostmåltid baseret på gode råvarer, smilende og imødekommende betjening og en solsikker udsigt midt byens hjerte. Hvad har man egentlig brug for mere? Jeg bliver læserne svar skyldig, siger tak for mad og uddeler fem solbeskinnede stjerner til Grappa restuarant og vinbar.
Fakta
Karakter: 5 stjerner *****
Grappa Restaurant og Vinbar
Åboulevarden 60
8000 Århus C
Tlf. 86 12 33 43