Skagen er er sammen med Blokhus og Løkken om noget essensen af sommerferie i det nordjyske.
Desværre er der ikke langt mellem turistfælderne, der ukritisk serverer alskens buffetbiks til overpriser for at presse den sidste euro ud af de besøgende turister.
Skagen Fiskerestaurant er heldigvis en undtagelse.
Nok er der velbesøgt af både danske feriegæster og udenlandske turister, men leder man efter sand på gulvet og velsmagende fiskeretter til rimelige priser går man ikke forgæves på Skagen Fiskerestaurant.
Restauranten er beliggende ved Skagen havn i en del af de legendariske fiskepakhuse, der oprindeligt er tegnet af Thorvald Bindesbøll og stod færdig i 1907 – samme år som havnen blev indviet. Fiskepakhusene har ikke blot været til glæde for Skagens lokale beboere men også tusinder af sommergæster, der lægger vejen forbi havnen.
Barstuen
Skagen Fiskerestaurant har haft til huse i mere end 40 år i disse unikke fiskepakhuse, og stedet har meget at byde på. Førstesalen er indrettet som restaurant med plads til 70 gæster til aftenspisning. Her består menukortet af klassiske fiskespecialiteter med gode vine og friske råvarer. Denne del åbner hver dag klokken 18.00.
Da redaktionen denne julidag ankom til Skagen Fiskerestaurant var klokken ikke mere end 12.15 og derfor blev det i stedet til barstuen, der optager stueetagen samt de udendørs arealer. Her er klassisk stemning med sand på gulvet og igen et menukort baseret på friske råvarer fra havet. Her skænkes hjemmelavet bjesk, vin eller fadøl til enkle frokostretter. Kommer man tidligt nok er her også en interessant brunch.
Fra frokostkortet kan der vælges mellem en sildetallerken med gammeldags modnet sild i egen marinade, karrysild med løg og kapers samt stegte sild med koriander hertil krydderfedt. En pris på 128 kroner afslører ikke stedet som en turistfælde.
Af andre valgmuligheder er klassiske pil “selv” rejer serveret med dild/lime dressing, pandestegte fiskefrikadeller af torsk, kuller og lyssej samt blåmuslinger i egen suppe med Noilly Prat.
Fiskesuppe og stjerneskud
Redaktionens udsendte valgte dog en cremet fiskesuppe med fisk og skaldyr kogt med urter, ingefær og safran. Det var rygende varm og velsmagende, og jomfruhummeren pæn i størrelsen. Krabbekloen også ganske stor, men det kræver tålmodighed at fiske kødet ud. Det hele blev serveret med friskbagt valnøddebrød og smør, og til en samlet pris på 155 kroner var dette absolut pænt.
Medspiseren valgte an anretning kaldet Skagen Rev – i øvrigt med koordinaterne N 57 44′ 9” Ø 010 42′ 5” hvis nogen skulle være interesseret – der bestod af en stegt og dampet skærisingfilet på smørristet Skagenbrød.
Hertil blev serveret en overordentlig rundhåndet portion veklsmagende og friske rejer, citron og rørt mayonaise med paprika. Prisen var 155 kroner og med tanke på den rigelige portion og de helt friske råvarer er der tale om rigtig godt forhold mellem pris og kvalitet. Her dumper alt for mange andre af sommerens turistattraktioner – ikke mindst i København.
Til maden nød vi en hvedeøl fra Skagen Bryghus og det smagte ualmindeligt godt. Med den maritime stemning i havnemiljøet, en smule solskin i en ellers vejrmæssigt trist juli-måned og en afslappet men uhyre effektiv betjening, må vi fremhæve Skagen Fiskerestaurant som en rigtig god oplevelse.
Vi kvitterer med fire stjerner, der vil være ligeligt fordelt på maden, stemningen, betjeningen og priserne. Skagen Fiskerestaurant er absolut et besøg værd.
Fakta
Karakter: 4 stjerner * * * * (se karakterskala)
Skagen Fiskerestaurant
Fiskehuskaj 13
9990 Skagen
Telefon 98 44 35 44
www.skagen-fiskerestaurant.dk