Flora Danica Flora er et af verdens dyreste og mest prestigefyldte spisestel og et af de sidste luksus-spisestel fra 1800-tallet, som produceres den dag i dag.
Har man investeret i et komplet spisestel i Flora Danica serien, har man formentlig også råd til at have den nødvendige hushjælp til at klare opvasken i hånden. Flora Danica er nemlig ikke et stel, man bør sætte i opvaskemaskinen.
Oprindeligt blev stellet med navnet Flora Danica udformet som en gave fra Kong Christian 7. til Katarina den store, som var en ivrig samler af porcelæn.
Stellet bestod af 1.802 forskellige dele og blev i sagens natur fremstillet i hånden. Opgaven påbegyndtes 1790 og var først tilendebragt 12 år senere. Det blev første gang brugt i januar 1803.
Navnet på stellet var inspireret af den store bog om danske (skandinaviske) blomster, Flora Danica og mønstrene var netop disse farvestrålende vækster.
Af de 1.802 oprindelige dele, har hele 1.530 overlevet tidens tand og køkkenhjælpere. I tidens løb er stellet kun blevet brugt ved helt særlige gallatafler, fødselsdage og bryllupper. Til trods for forsigtig behandlinger har tidens tand krævet sit, og alene ved et enkelt taffel i 1841 gik der 32 tallerkener itu.
En del af stellet anvendes fortsat af Hendes Majestæt Dronning Margrethe II ved helt særlige lejligheder. Resten er udstillet.
Private kan dog købe nyfremstillede reproduktioner af stellet. En Flora Danica tallerken i 14 centimer udgaven eksempelvis 5.300 kroner mens en vinkøler koster over 43.000 kroner, så det kan hurtigt blive en bekostelige affære at dække til et selskab.
Flora Danica spisestellet kan købes hos Royal Design Group.
Værket Flora Danica
Skønt de fleste altså forbinder Flora Danica med det kostbare porcelænsstel startede historien om Flora Danica under kong Frederik V (1723-1766). Københavns Universitet lancerede da tanken om det store botaniske værk Flora Danica, der skulle blive det største illustrationsværk i dansk boghistorie.
En Georg Christian Oeder blev hentet til Københavns Universitet i 1752, og senere udnævnt til kongelig professor i botanik, hvor han skulle lede det kongelige botaniske institut. Oeder foreslog i 1753 at man udgav en Flora Danica med kobberstik afbildninger af alle rigets vildtvoksende planter.
Det komplette værk omfatter 51 hæfter med i alt 3060 tavler samt yderligere to supplementshæfter. Hele værket blev udgivet af en række forskellige forfattere og var mere end 100 år undervejs. Første hæfte kom i 1761 og værket var først endeligt færdiggjort i 1874.