På Strandvejen 234 gemmer sig en kulinarisk oplevelse af næsten himmelske dimensioner. I Henne nær Vesterhavet, Henne Strand og Filsø ligger nemlig Henne Kirkeby Kro, og det er ubetinget en køretur værd, uanset hvor i Danmark man bor.
Bag kroens maleriske skjuler sig et eksklusivt indre og ikke mindst en superluksuriøs gourmetrestaurant. Det traditionsrige spisested har længe hørt til den gastronomiske superliga i Danmark, men da den gamle familieejendom for nogle år siden blev solgt til milliardæren Flemming Skouboe tog man et skridt helt op i toppen som en gourmetrestaurant på allerhøjeste niveau.
En del af Skouboes formue fra vindmøllebranchen er brugt på en komplet renovering af Henne Kirkeby Kro, der fremstår i en liga helt for sig. Med en milliardærs økonomiske opbakning er indretningen, materialevalget og kunsten på væggene gennemført til mindste detalje.
Vi meldte vor ankomst i receptionen og straks fulgte en tjener med ud på gårdspladsen for at tage vores bagage. Vi havde bestilt en suite, og her var intet gammeldags eller traditionel kroromantik over indretningen, men derimod en moderne, eksklusiv indretning med de bedste materialer.
Selve suiten bestod af eet stort lokale, hvor der langs hele den ene væg var døre og skydevægge. Kun badekarret var åbent, mens resten af væggen gemte på toilet, badeværelse med den store bruseniche samt en separat håndvask. Det var en særdeles original udnyttelse af det aflange lokale, og naturligvis med Hästens seng, som vi senere skulle sove formidabelt i.
I suiten på Henne Kirkeby Kro kan ikke andet end nyde tilværelsen – og man sover himmelsk i Hästens sengen.
Vi blev opfordret til at tage for os i minibaren, så vi ikke gik tørstige eller småsultne. Vi nød derpå lidt sorbet på terrassen, inden vi gik en tur og samlede appetit til aftenens kulinariske oplevelser.
Vi lod os imponere ved antallet af ansatte både på gulvet og i køkkenet i forhold til antallet af gæster. De tjenende ånder svævede over vandene og bragte i en lind strøm små gastronomiske mesterværker fra køkkenet og ind på gæsternes borde.
En herlig anretning af snacks og champagne.
Efter et glas Charpentier Rose champagne til de lækre snacks nød vi blandt andet serveringen “Hønsegård”, der vitterligt bragte smagen af hønsegård frem på den gode måde.
Servering af “Hønsegård” der smagte fremragende.
De saltede kammuslinger med æble var perfekt tilberedte og serveringen af torsk med kartoffelsalat, ærte og syltelage var ikke ringere.
På mange restauranter taler tjenere fysisk ned til gæsten, men på Henne Kirkeby Kro satte enten kokken eller tjeneren sig på hug ved bordet og talte op til os. Det skabte en fortrolig og intim atmosfære og tjenerne var generelt uhøjtidelige og blev stadig beskedne, næsten flove over vores ros. Vi bemærkede en stor forskel fra ikke mindst københavnske toprestauranter.
“Vi er jo i Jylland,” som tjeneren klædeligt beskedent svarede. Og den usædvanlige præsentationsteknik virkede.
Blandt aftenens hovedattraktioner var dog sommerbuk med asparges, kantarel og kål. At det ifølge tjeneren var ejeren selv, der havde nedlagt vildtet på Fænø, gjorde ikke en af aftenens bedste serveringer ringere.
Snart blev desserten båret frem i et væk. Her var rødgrød med fløde og bacon, frossen hvid chokolade med dild og en servering af yoghurt med brunet smøris og selleri.
Den sidste del af dessert-serveringerne var et overdådigt sortiment af chokolade.
Overnatningen i en Hästens seng var nærmest et kapitel for sig, og morgenmaden en kulinarisk oplevelse af de helt store. Her manglede intet, og vi var nødt til at vælge fra snarere end at vælge til blandt de mange lækre anretninger, der blev båret ind til os.
En dessertkugle af frossen hvid chokolade & dild.
Den slags oplevelser er ikke gratis. Overnatningen i suiten kostede 2.675 kroner for to personer, og regningerne i restauranten løb op i omkring 4.800 kroner for to personer, så sammenlagt landede vi på 7.430 kroner for vores ophold på Henne Kirkeby Kro.
Og det er naturligvis mange penge, men også hver en krone værd. Vi kan ikke andet end at overgive os uforbeholdent og kvittere med 7 stjerner for en kulinarisk oplevelse, der ikke fås bedre herhjemme.
Det spiste vi
Snack (sprødbrød – rogn – grøntsag – tartar – reje)
Østers (kartoffel – salturt – urter)
Saltede kammuslinger & æble (karse – selleri)
Torsk & Kartoffelsalat
Sommerkål (kartoffel – gruve svendbo – vilde urter)
Hønsegård
Persille kylling (asparges – løgkarse)
Sommerbuk (asparges – kantarel – kål)
Friser (hyldeblomst – skovsyre – pære)
Frossen hvid chokolade & dild (youghurt – brunet smør is – selleri)
Danske jordbær (hyldeblomst – hybenrose – fløde)
Rødgrød med fløde & bacon
Sortiment af chokolade
Karakter: * * * * * * * (7 stjerner) (se skala her)
Henne Kirkeby Kro
Strandvejen 234
6854 Henne
Telefon 75 25 54 00
www.hennekirkebykro.dk