Mallings vinguld

Mellem Aarhus og Odder ligger byen Malling. Den er kendt for stationen, biografen og ikke mindst kroen, der rummer kulinariske oplevelser og en vinkælder helt ud over det sædvanlige.

Toget kører lige til døren. På adressen Stationspladsen 2 i Malling ligger en kro, og her har den ligget i 131 år. ”Et godt bekendtskab”, ”friske råvarer, høj kvalitet og et ærligt køkken”, ”et velbesøgt og velanskrevet spisested, som kræsne ganer gerne kører et stykke vej efter”, ”en lille kulinarisk perle” og ”vinkortet er intet mindre end fremragende!”

De rosende ord har været mange og helt overvejende for Malling Kro siden kroen blev overtaget af ”det unge værtspar”, Tina og Rico i 1995. Kvaliteten er stadig i top. Det gælder både maden og ikke mindst vinene, hvor parret har skabt en vinkælder og et vinkort ud over det sædvanlige, ikke mindst med tanke på placeringen i provinsen. Det slags gastronomiske ambitioner kræver normalt en hovedstad eller i det mindste en storby som fødekæde.  Malling har formået at få sit navn på landkortet, og det skyldes altså blandt andet også kroen.

Byen, biografen og jernbanen
Malling ligger omtrent 15 kilometer fra centrum af Aarhus og er by for godt 3.500 indbyggere. Byens navn stammer fra det oldnordiske ”Malend”, der betyder noget i retning af ”stedet med stenet bakke”, hvilket også kendetegner byen og dens jorder. Den er nemlig centreret omkring en bakke, hvorpå den befæstede kirke, Malling Kirke ligger. Den nuværende kirke er opført i 1200-tallet, og ligger centralt i byen.

Mange af de gamle forretninger er i dag omdannet til privatboliger, men Mallings gamle bymidte er bevaret, og den gamle hovedvej, Bredgade, løber stadig som en central transportåre gennem byen. Maling er ligeledes kendt for sin biograf, Malling Bio, der stædigt har holdt fast i sin lokale forankring, men er blevet fuld digitaliseret og viser de nyeste film. Byen har også præget af jernbanen, idet Odder-Grenåbanen, der forbinder Odder med Aarhus og Grenå, har station i Malling. Blandt de kendte bysbørn – der benævnes mallingensere – er musikeren Kaare Norge, den tidligere nyhedsoplæser på Danmarks Radio, Steen Bostrup og entertaineren Jacob Haugaard. Sidstnævnte satte i 1992 Malling på Danmarkskortet, da han sendte tv-udsendelser fra vandtårnet i sin have.

malling kro rico small

Historien om kroen
Men Malling er afgjort også kendt for sin Kro, der blev etableret som Malling Gæstgiveri i 1884, da jernbanen kom til Malling. Dengang i 1884 var Christian 9. konge i Danmark, og den 3. oktober brændte Christiansborg for anden gang. Tidligere dette år, nærmere bestemt den 25. juni 1884, havde Socialdemokratiet fået valgt sine to første medlemmer til Rigsdagen. Og så var det altså året, hvor Malling fik sin kro.

Det var forpagter Gotfred Jensen på Beder Kro, der byggede den nye kro, og han drev den indtil 1894. Derefter førte Malling Kro en omskiftelig tilværelse med flere forskellige ejere, indtil Bertel Jegsen i 1909 fik auktionsskøde på kroen for 40.000 kr. I Jegsens tid skiftede bygningerne udseende, de røde sten blev pudset og kalket, og kroen fik navnet “Hotel Malling”. I daglig tale kaldes den dog stadig Malling Kro.

Selv om Malling Kro havde fået konkurrence fra Malling afholdshotel med hensyn til arrangementer, var driften kommet i en god og stabil gænge, også i perioden 1921-1936, hvor Holger Hansen drev etablissementet. De efterhånden mange foreninger brugte flittigt kroen til møder og fester. Fra 1936 til sin død i 1970 drev Magnus Jensen Malling Kro. Han og hans mor, Marie Jensen, som stod for køkkenet, fyldte kroen med mange antikviteter og gamle ure, som var deres store interesse. En større restaurering blev foretaget et par år efter Magnus Jensens død. Det blev dyrt, og enken, Annelise Jensen, måtte i 1982 sælge kroen til et interessentselskab, der ansatte en forpagter.

Mange vinøse hædersbevisninger
I 1985 købte Aase og Jens Arbjerg Pedersen Malling Kro, som Aase Arbjerg drev, indtil nye og unge kræfter kom til i 1995, da Tina Schou og Rico Jørgensen købte Malling Kro. Siden da indledte det unge værtspar en løbende og nænsom renovering af Malling Kro. Udgangspunktet var at skabe deres egen og mere moderne udgave af kroen, hvor gæsterne føler sig velkommen i rare omgivelser og mærker den afslappede atmosfære.

I september 2015 fejrede parret deres 20 års jubilæum på Malling Kro, og både maden og vinen er rykket et niveau eller to op, siden parret overtog gryderne i køkkenet og hylderne i kælderen. Her serveres ambitiøst anrettede delikatesser, og der kan skænkes vine fra et imponerende omfangsrigt vinkort. Kroens vinsortiment er faktisk blandt landets bedste, og man har i tidens løb modtaget et hav af udmærkelser, herunder den højeste udmærkelse “tre glas” i Den Danske Spiseguide.

Man har været nomineret til årets vinkort i White Guide og modtaget udmærkelsen ‘Best of Award of Excellence’ af Wine Spectator. Malling Kro har også været nomineret af Den Danske Spiseguide for “Årets Avec & Vinkort”. Rico Jørgensen fortæller passioneret om vinkælderen, der tæller henved 1200 forskellige flasker. Et overvældende antal, som dog heller ikke bliver udvidet lige med det samme. Vinkælderen er ganske enkelt ved at løbe tør for plads.

Præsentationen af det righoldige udvalg til kunderne, kræver enten fotografisk hukommelse eller et meget stort vinkort. På Malling Kro har man lavet landets første elektroniske vinkort på iPad. Her får gæsterne mulighed for at søge på forskellige parametre som land, område, flaskestørrelse, druetype og naturligvis prisniveau. Alle flasker fra kælderen præsenteres med billeder, så ingen kan være i tvivl, når beslutningen skal træffes.

Passionen bag vinene
Man behøver ikke ret mange minutter i selskab med Rico Jørgensen, før man mærker hans store passion for vinene, som har været med til at bygge et af landets mest omfattende kælderkort. Selv har han haft en række store oplevelser med vin, som han gladelig deler ud af. En af drivkræfterne er nysgerrighed.

”Jeg er egentlig ret åben, også efter at smage og teste nye vine fra nye områder,” fortæller Rico Jørgensen. ”Jeg er nok lidt af en sæsondrikker og drikker gerne lettere og friskere vine om sommeren og så modsat lidt fyldigere og tungere vine om vinteren. Det følger jo egentlig også bare madens sæson, som er på samme måde.”

Prikker man lidt dybere afslører den ene halvdel af værtsparret på Maling Kro, at forkærligheden ligger på kontinentet. ”Jeg er vel sådan ind til benet mest til europæiske vine, og i bund og grund er det nok fordi jeg er opvokset med dem og fordi jeg lægger stor vægt på, at vinene smager af det område, hvor de kommer fra,” forklarer Rico Jørgensen, som har prøvet en del siden interessen for vin blev vakt.

”Jeg har smagt adskillige meget dyre vine og har deltaget i smagninger med rigtig store vine, også i bogstavelig forstand, blandt andet en seks liter stor Chateau d’Yquem fra 1990, samt alle 1. cruerne fra Bordeaux 1982 i ret store flasker også. Nogle dyre sataner,” som Rico Jørgensen bramfrit beskriver det.

En af de mest spændende vine, som Rico har smagt, var samtidig den ældste. ”Det var en kæmpe oplevelse. Det var en smagning, jeg selv havde stablet på benene af alle årgange af Barca Velha, der engang var Portugals absolut bedste rødvin. Det eksisterer desværre ikke længere, men ejedes af familien bag Ferreira Cellars, og flere repræsentanter fra dette portvinshus deltog også i smagningen. Aftenen afsluttedes med en uhyre spændende blindsmagning af det, der viste sig at være en Ferreira vintage port fra 1858. Den havde fuldstændig mistet farven, men vinen i flasken var stadig i live og flot, selvom vinmageren af denne havde været død i mere en 100 år,” fortæller en begejstret Rico Jørgensen.

Vinmanden fra Malling Kro er slet ikke i tvivl om, at det netop er den slags oplevelser, der gør vinenes verden så fascinerende. Naturligvis sammen med hele den udvikling, som konstant finder sted, og efterhånden i mange nye lande og vinregioner også. Han følger med i de nye trends, også med naturvine, hvor man gå endnu længere end med de økologiske og biodynamiske vine, men de klassiske dyder er nu at foretrække, hvis man spørger ind til Ricos personlige præference på vinfronten. ”Jeg er faktisk ikke helt sikker på, hvad jeg skal mene om disse naturvine. Skal vi ikke bare lade det blive ved det,” lyder det med et smil.

Den ekstraordinære vinsmagning
For at markere, at værtsparret har drevet Malling Kro i 20 år, var der arrangeret en lang række begivenheder, hvor vinen indtog en hovedrolle. Blandt de mange jubilæumsarrangementer, som værtsparret fejrer deres to første årtier på Malling Kro med, er der også en fuldkommen enestående vinsmagning. Her slog de klassiske dyder for alvor igennem i en smagning, som kan få enhver vinelsker til at savle. Den 12. september og den 2. oktober 2015 afholdt Malling Kro nemlig VIP Bourgogne-aften med store Champagner, vilde hvidvine, fantastiske røde bourgognevine samt yderst interessante dessertvine. Årgangene starter helt tilbage fra 1921, og der bliver åbnet mere end 30 flasker denne aften, hvor Malling kro igennem hele smagningen serverer en udsøgt middag som afpasset de spændende vine.

Der var kun 13 pladser per aftenen, og de to arrangementer blev i øvrigt udsolgt samme dag som de blev sat til salg, så det afskrækkede tilsyneladende ikke gæsterne, at prisen var 5.000 kroner per person. De heldige, der nåede at sikre sig en billet, kan glæde sig til 1998 Krug Champagne og snacks før det går løs med forretterne og hvidvinene. Her er der flasker som Meursault “Les Genevrieres” Vandermeulen og en 1953 Meursault Georges Ceyrolle og 2002 Montrachet Grand Cru, Bouchard.

Når man skal til hovedretterne skifter man over til rødvinene, hvor deltagerne skal smage på de dyre dråber fra Romanée St. Vivant, Grand Cru Louis Latour, 1934 Chambertin Grand Cru, Mommessin, 1943 Richebourg Grand Cru Vandenbussche, 1947 Vosne Romanée Conti, 1947 Richebourg Grand Cru Vandermeulen, 1955 Beaune Docteur Barolet, 1959 Chambertin, Grand Cru Patriache og Echézeaux du Domaine de la Romanée Conti. Når desserten bæres frem er der dessertvine fra slotte i Sauternes, hvoraf der skal smages vine fra 1947.

Den oprindelige vision var nemlig ganske simpel: hver dag og til hver gæst at servere høj kvalitet både på tallerken og i glas. Anmelderne og mange glade gæster vidner om, at værtsparret er lykkedes med dette mål i de første tyve år, og efteråret på Malling Kro står derfor ganske i jubilæets tegn.

Læs videre
Malling Kro (www.mallingkro.dk)
White Guide (www.whiteguide.dk)
Den Danske Spiseguide (www.dendanskespiseguide.dk)

About skribent