Har man sagt sommer i Nykøbing Sjælland, har man også sagt Rørvig strand, der er blandt de bedste i Danmark. Er man på disse kanter – hvilket rigtigt mange er i sommermånedernes højsæson for de store sommerhusområder – bør man ikke snyde sig selv for de gastronomiske fornøjelser, som Rørvig Kro tilbyder.
Redaktionen har efterhånden besøgt stedet nogle gange, og kvaliteten er altid høj, uanset om det er en let frokostanretning eller det store gastronomiske udtræk om aftenen.
En hilsen fra køkkenet
Med erfaring fra så udsøgte spisesteder som Kommandanten, Søllerød Kro, Henne Kirkeby Kro og Saison fik Tanja og Lars i 2001 deres drøm opfyldt da de overtog Rørvig Kro. Kroen fra 1870 var nedslidt og trængte til en kærlig hånd. Med masser af knofedt og hjælp fra familie og venner omdannede de kroen efter egne ønsker med en let indretning med lyse farver, der minder om de bedste badehoteller.
En yderst delikat pighvar-suppe, der smagte helt fantastisk. Det var et lille mirakel, at der stadig var emalje tilbage i skålen, da vi var færdige, for det blev skrabet helt til bunds efter velsmagen.
Der er ingen tvivl om, at maden smager ekstra lækkert, når man sidder uden for ved et af bordene, der står tæt til vejen ud mod færgen fra Rørvig til Hundested. Her er dømt dansk sommerstemning, når det er allerbedst med en masse glade, solbrune mennesker, der smiler om kap med sommersolen. Vejret kan man i sagens natur ikke planlægge, men i en juli måned 2014, der blev den solrigeste i 50 år, var der mange gode dage at besøge kroen på.
Et sommerhit i Rørvig – delikat pighvar med ærter på tre måder. Super velsmagende.
Den kendte maler Bjørn Wiinblad har boet på kroen og dekoreret stedet. Han har skabt en helt speciel stemning og historie, og Rørvig Kro emmer af atmosfære med en super afslappet, men kompetent betjening, lækre omgivelser og lækker mad med inspiration fra ikke mindst Italien og Frankrig.
Hovedret med supermør lammekrone. Hovedretten kan man få to gange, og det er svært at svare nej tak, når det er så lækkert, som tilfældet er her. Til serveringen med friske, perfekt tilberedte kartofler og en herlig, kraftig glace nænner man næsten ikke at takke nej til anden runde.
Desserttallerken fra Rørvig Kro kan anbefales til alle med en sød tand. Da vi få uger senere besøgte kroen igen var der nye ting på desserttallerkenen, og så måtte vi prøvespise igen.
Når det er blevet tid til dessert, skal man ikke holde sig tilbage, for den del af menuen mestrer de i køkkenet på Rørvig Kro. Den ene medspiser bestilte kroens store desserttallerken til 150 kroner, og det var alle pengene værd. Ind kom en stor tallerken med ni små mesterværker udi dessertfaget, og det er absolut fremragende. Variationen er god, og de små portioner akkurat store nok til at man smager hver enkelt lille anretning, men stadig har appetit på den næste. Det er godt håndværk.
Ved et af besøgene nød vi en forrygende dessertvin i skikkelse af en 2005 Recioto D. Valpolcella Classico Coteforte fra Veneto i Italien. Det var et usædvanligt godt glas, der blev serveret afkølet som det skulle. Faktisk smagte dessertvinen så fremragende, at glasset på mystisk vis nåede at fordampe før desserten ankom, og så måtte vi købe et glas mere.
Den slags bestemmer man naturligvis selv, men det havde klædt Rørvig Kro at oplyse, at man for prisen på de i alt fire glas dessertvin lige så godt kunne have købt hele flasken. Vi kunne snildt have nydt hele flasken i den skønne aften, og prisen havde været den samme.
Dejligt og dyrt
Køkkenet på Rørvig Kro leverer varen hver gang, og man mærker et dygtigt håndelag bag hver enkelt tallerken. Det er dejligt, og – for det er et og i denne sammenhæng – ikke helt billigt. Der er slet ingen tvivl om at Rørvig Kro henvender sig til sommergæster og turister, der er parat til at betale for den høje kvalitet.
Man kan vælge fra menukortets sæsonmenu, hvor 3 retter starter ved 420,00 og ender med 595,00 for 6 retter. Man kan også vælge en fiskemenu med 3 retter til 495,00. Dette er som udgangspunkt ikke afskrækkende dyrt, men den samlede regning for to personer ender hurtigt på den anden side af 2.000 kroner når man også skal have et par glas vin eller en drink til at starte med.
7 lækre oste, der bestemt kunne anbefales.
Ved det ene besøg valgte vi sæsonmenuen, men med en enkelt afstikker til kortet, en velkomstdrink og et par glas dessertvin endte regningen på knap 2.500 kroner for to personer, og så er vi i en økonomisk boldgade, hvor konkurrenterne hører til de bedste restauranter i andre byer.
På grund af den langt hårdere konkurrence i Aarhus og København, vil man kunne få den samme gastronomiske oplevelse til en pris, der er betydeligt lavere. Men dette er Rørvig i Nykøbing Sjælland, og her er reelt ingen konkurrenter i denne gastronomiske liga, og da gæsternes sæson er kort, skal der tjenes penge. Det er fair nok, og blot et forhold, man skal tage med i sine betragtninger.
Aftenens hvidvin ved et af besøgene på Rørvig kro, Macon Villages, Domaine Corsin der til 335 kroer per flaske var et virkeligt godt glas og en rimelig pris. Vinen smagte fremragende.
Prisen afspejler et højt niveau. Rørvig Kro er ubetinget det bedste bud på en kombination af intim atmosfære, sommer, sol, udsøgt og afslappet betjening samt ikke mindst et køkken, der formår at servere den ene lækre anretning efter den anden.
Betjeningen er en udsøgt fornøjelse af smil, kompetence og imødekommenhed, alt sammen holdt i en såre uformel tone, der klæder stedet særdeles godt.
Maden, vinen og betjeningen retfærdiggør egentligt 6 stjerner, men da forholdet mellem pris og kvalitet også skal medregnes uddeles der 5 flotte stjerner til Rørvig Kro med en varm anbefaling. Er man på de kanter venter der en kulinarisk oplevelse, hvor man oplever mad og betjening i topklasse.
RØRVIG KRO
TOLDBODVEJ 55
4581 RØRVIG
Telefon 59 91 80 43
www.roervigkro.dk