Det er ingenlunde ligegyldigt, hvor og hvordan man opbevarer sin vin, i hvert fald ikke hvis man ønsker at bevare eller fremme den gode smag. Generelt bør man altid opbevare flasker liggende, så vinen har kontakt med korkproppen. Derved undgår man nemlig udtørring af proppen.
Mange opbevarer vin i soveværelset. Det kan være det bedste sted i en lejlighed eller et hus og er i hvert fald bedre end køkkenet. Køkkenet er nemlig det værst tænkelige sted set med vinens øjne. Her er nemlig mados, hyppigt skiftende temperaturer, masser af lys og måske også rystelser.
Et langt mere velegnet sted er en decideret vinkælder eller et andet køligt rum, eksempelvis en trappeafsats eller et madkammer med neutral lugt, men en egentlig vinkælder er naturligvis det bedste sted at opbevare vin.
Temperatur
Den bedste opbevaringstemperatur for vin ligger på omkring 10-12°. Det er de færreste, der har mulighed for selv at opbevare vin under disse forhold. Det vigtigste er, at vinen ikke bliver udsat for pludselige temperaturudsving. En langsom stigning og fald med årstiderne er ikke skadelig. Desuden skal man være opmærksom på, at vin udvikler sig hurtigere, jo varmere forhold de opbevares under.
Luftfugtighed
Den rigtige luftfugtighed er vigtig for korkproppens evne til at holde luft ude. I et meget tørt rum vil proppen skrumpe, hvorved luft kan trænge ind og derved ødelægge vinen. Den ideelle luftfugtighed bør være 55-75 procent, og i hvert fald ikke under 35 procent.
Lys
Mange vinflasker er fremstillet af farvet glas, men det beskytter ikke vinen mod sollysets skadelige virkning. Derfor skal flaskerne ligge i mørke, enten i skab eller kælderen. Alternativt kan vinen opbevares i de kartoner/trækasser, som vinen leveres i.
Vibrationer
Vine som skal lagre flere år bør placeres et sted, hvor de ikke udsættes for vibrationer fra eksempelvis køleskab, vaskemaskine, tørretumler og deslige. Gentagne vibrationer kan ryste vinens fine bestanddele fra hinanden.
Lugte
Ved længere opbevaring må vinen ikke udsættes for stærke lugte, da det kan have en dårlig indflydelse. Køkkenet eller garagen er derfor ikke noget optimalt sted, ligesom mindre rum, hvor der ryges meget eller et vaskerum, er en dårlig idé.
Disse retningslinier gælder først og fremmest for vine, som bliver bedre ved lagring, hvilket i praksis vil sige de lidt dyrere vine. Er vinen købt for at blive drukket indenfor en relativt kort periode kan man godt gå på kompromis med nogle af retningslinierne.