Mesteren Michaud. Lad bare dette være den samlede betegnelse for Michel Michaud, som huserer på Ruths Hotel. Redaktionen oplevede et af sine bedste måltider nogensinde en råkold efterårsdag i det skønne Skagen. Vi havde bestilt bord og restauranten husede denne aften en snes gæster, som alle fik masser af opmærksomhed og gode madoplevelser. Det blev en af de aftener, som vi vil huske med glæde.
Dyrt, men dejligt
Det er bestemt ikke billigt at spise godt på Ruths Gourmet restaurant. Regn med 1.000 kroner per mand for en god aften, men hvis mindre kan gøre det er der rig mulighed i Brasseriet, som serverer lidt lettere mad i et mere overkommelig prisleje. Brasseriet ligger i samme bygning som hotel og gourmetrestauranten og var tydeligvis meget populær blandt områdets beboere.
Krebsehaler på en artiskokpuré
Vi havde på forhånd bestemt os for at prøve det bedste køkkens formåen og det skulle vi ikke fortryde. Kortet er begrænset – en venstre side med a la carte og en højre side med 5 gode sammensatte menuer. En tre-retters Ruths Menu (520 kroner), en tre-retters kalorielet menu (520 kroner), en fire-retters Fiskemenu (620 kroner), en fire-retters hummermenu (850 kroner) og endelig en 6-retters Surprise menu til 850 kroner. Altså ingenlunde billigt, selvom Skagen rent geografisk er meget langt fra hovedstadens Michelinstjerne restauranter.
Vi takkede nej til champagne, og delte opgaven mellem os med en fiskemenu og en Ruths menu. Dog med den lille tilføjelse at Ruths Menuen fik en ekstra servering med, så retterne passede sammen i antal. Altså fire retter til hver.
Appetitvækker
Først kom den omtrent obligatoriske hilsen fra køkkenet, som lige vækker appetitten og skærper sanserne. Denne aften var det velsmagende krabbekød med citronskum og en tynd kiks. Det smagte herligt. Kort og godt.
Vi sprang i øvrigt menuens østers over og fik i stedet perfekt stegte kammuslinger med foisgras sauce serveret i en muslingeskal. Det smagte uforskammet godt og hver en dråbe blev fortæret. Der var ingen grund til at de skaller skulle gennem opvaskemaskinen bagefter; de var klinisk renset for alt hvad køkkenet bød i første servering.
Næste ret var krebsehaler på en artiskokpuré med brøndkarse, hvidløgs-chips samt krebsemayo. Et sikkert hit, hvor de forskellig smagsnuancer og teksturer spillede perfekt sammen.
Vi drak en Gewürztraminer fra huset Leon beyer i Alsace (Equisheim området). Den smagte glimrende til maden og var ikke nær så sød som andre producenters vine på samme drue. Beliggende i det billedskønne Eguisheim med hovedsæde i en tidligere landevejskro, er Maison Léon Beyer umiddelbart det typiske billede af en vinproducent i Alsace. Vi vidste det ikke før vi slog producenten op efterfølgende, men det er netop et særlig kendetegn for huset, der søger at producere kompakte og lidt tørrere vine. Fremragende.
Ingen vej udenom brødet, som hele aftenen flød til os i en lind strøm og som med alt andet hjemmebagt brød i høj kvalitet, truer med at tage appetitten inden hovedretterne serveres. Vi holdt hus, men kun med besvær for det var lunt og lækkert.
Fisk og kalv
Min medspiser fik pighvar med svampe og en sauce lavet på svampe, hvidvin, hvidløg, pisket med smør og blendet med en æggeblomme. Jeg tilkæmpede med mig med besvær en smagsprøve, selvom medspiseren vogtede nidkært over portionen. Helt klart aftenens bedste ret og iøvrigt den bedste fisk denne anmelder har været så lykkelig at stikke kniven i. Uhørt velsmagende og smilene var brede på begge sider af bordet.
Den anden hovedret var dansk spædkalv tilberedt i ovn med urter. Kødet var mørt, velsmagende og rodfrugterne samt den medfølgende kartoffelpandekage præcis som det skulle være. Måske ikke helt så eminent som fruens fisk, men stadig tæt på topkarakter. Til kalven fik jeg en halv flaske Barolo (Tortoniano) fra Michele Chiarlo. En ret kompleks vin, som ledsagede kalven udmærket.
Dessert
Igen havde vi delt opgaven mellem os og fruen nød en hyldeblomstbavouise med hyldebærsirup, pebersyltet mango og en mangosorbet. Let, lækkert og en glimrende afslutning på måltidet. Den anden dessert var en herreportion små karameliserede pandekager med suzettesauce og vanilleis. Ja, det lyder jo simpelt, men pandekagerne var små, brandvarme, sprøde og perfekte. Vanilleisen ganske enkelt den bedste vanilleis jeg har fået serveret noget sted. Og sådan kunne vi blive ved.
Der var ingen deciderede svagheder i måltidet, ingen svinkeærinder, blot perfekt håndværk, fantastiske råvarer og superb betjening. Dessertvinen som de opmærksomme tjenere fandt frem var fra huset Baumard, en Clos St. Catherine fra domænet Coteaux du Layon. En sød vin, som man vil nikke genkendende til på mange af landets bedste restauranter. Når huset Baumard er bedst, fremhæves de som en af de bedste producenter af søde vine i Frankrig.
Michel Michaud
Der er ingen tvivl om at Ruths Gourmet er Michel Michauds restaurant. Man ser ham meget af tiden rundt på gangene og gennem de store ruder ind til køkkenet, kan man fra de gode stole i restauranten nyde en mesters overblik. Der er mange kokke på spil i køkkenet og ingen af dem står stille. Der hersker en hektisk, men kontrolleret aktivitet, mens Michel holder et vågent øje med det hele. De fleste borde havde denne aften lejlighed til at se mesteren servere og præsentere maden. Og ja, man vil gerne se giraffen, selvom det i bund og grund handler om maden. Vi synes det var dejligt at chefkokken havde tid til at vejre stemingen og ikke blot svedte i køkkenet.
Med en fortid som chefkok på Falsled Kro, Kong Hans og Søllerød Kro har Michaud været en vigtig faktor i finere dansk gastronomi. På Ruths Gourmet dyrkes de franske, gastronomiske traditioner og som man selv oplyser så spiser stedets gæster sig til smagsoplevelser, der for hver mundfuld gør livet lidt rigere.
Vi giver dem fuldstændig ret og kvitterer med 6 velfortjente stjerner for et af de bedste måltider vi nogensinde har indtaget.
Fakta
6 stjerner * * * * * *
Ruths Gourmet Restaurant
Ruths Hotel
Hans Ruths Vej 1
9990 Skagen V
Telefon 98 44 11 24