Safran er verdens dyreste krydderi. Intet andet krydderi på kloden har en højere kilopris end safran. Det gule/orange krydderi fremstilles af støvdragerne fra safrankrokusplanten.
Plukningen foregår med håndkraft, hvilket i sagens natur er med til at fordyre produktionen.
Til 1 kg safran bruges der 75.000-100.000 håndplukkede blomster. Prisen afhænger af krydderiets renhed og ligger mellem 6.000-60.000 kroner per kg.
Safran, der tidligere blev anvendt som lægemiddel mod blandt andet øjenbetændelse eller mavesygdomme, menes at stamme fra området omkring Grækenland, hvor både de gamle grækere og romerne værdsatte safran som både krydderi og duftspreder.
I udgangspunktet er safran mørkerødt, og først ved brug bliver farven gul. Safran dyrkes især i Iran, Indien og Spanien. Krydderiet er kraftigt i smagen og giver en tæt farve, hvorfor kun ganske lidt er krævet i de fleste retter, hvor det anvendes, eksempelvis i den spanske paella, til forskellige risretter eller fiskesuppen bouillabaisse.
Safran bruges endvidere i forskellige desserter og til farvning af konfekt.
Den høje pris på safran-krydderiet har afstedkommet utallige forsøg på at snyd og bedrageri i forbindelse med handelen. Safran handles både i hel form og som stødt, hvor det kan være blandet op med andre krydderier eller vand, olie, fedtstoffer, pulver eller ler for at øge vægten.