En ting er at drikke og nyde vin, noget andet at sætte ord på smagsoplevelsen.
Uanset hvor dygtig man bliver, er det i sidste ende jo netop smagen, der bestemmer om man kan lide vinen eller ej. Men ved at lære lidt om vinsmagningens kunst, kan man blive klædt på til at nyde vinen med endnu større fornøjelse.
Det handler blandt andet om at sætte ord på de smagsindtryk, som man får af vinen.
Egepræg
Den duft og smag en vin tilføres via lagringen på egetræsfade.
Fadpræg
Den duft og smag en vin tilføres via lagringen på træfade.
Frugtig / Frugt
Betegner de smagskomponenter i en vin, der associeres med frisk frugt eller smag af friske bær. En vin er frugtig hvis frugtaspektet er fremtrædende, hvilket typisk vil være i unge vine.
Karakter
Vinens karakterer bruges om vinens personlighed. Modsætningen til en karakterfuld vin er en anonym vin, der ikke har egenskaber, der skiller den ud fra andre vine.
Kompleksitet
En kompleks eller kompliceret vin er et positivt udtryk for, at vinen har en mangfoldig og spændende kombination af duft- og smagskvaliteter. Især for den opmærksomme vinnyder vil en kompleks vin byde på en større udfordring og flere nuancer end en enkel og letforståelig vin.
Vinens kompleksitet afgøres blandt af af faktorer som druetypen, hvor den har groet, klimaet og jordbunden og ikke mindst vinmagerens dygtighed og kreativitet.
Lukket
Betegner en oplevelse af at smagen eller duften er gemt, skjult, men vil dukke frem ved yderligere lagring af vinen. Dette er et naturligt udviklingstadie, som nogle vine gennemløber.
Længde
Udtrykker hvor længe smagsoplevelsen varer efter at man har sunket vinen (eller spyttet den ud hvis det er længerevarende vinsmagninger).
Propsmag
Vinflaskens prop kan lejlighedsvis afgive en ubehagelig, jordslået smag, der populært sagt minder om en sur karklud. Man siger så at “vinen har prop”. Fejlen kan være mere eller mindre udtalt, men bør så altid byttes.
Struktur
Ordet bruges om hvordan en vin er “bygget” af forskellige grundelementer. Forholdet mellem elementerne afgør om vinen skal drikkes ung eller gemmes.
Træpræg
Den duft og smag en vin har fordi den er lagret på træfade.
Åben
Betegnelse for en vin, hvor duft og smag springer en umiddelbart i møde.