Uventet besøg på No. 1

Ifølge Den Danske Spiseguide 2009 byder Restaurant No. 1 i Aarhusgade på Østerbro i København på “en sæsonsikker, udfordrende og spændende spiseoplevelse med personlig og kyndig betjening.”
Vi lagde vejen forbi og fik både udfordringer og spændende mad.

Bag restauranten Morten Bech Køster, der oprindeligt er udlært fra restaurant Den Gule Cottage i Klampenborg og siden har været køkkenchef på Skovshoved Hotel i Charlottenlund, Skovriderkroen, Brasserie Le Saint Jacques, restaurant Brøchner i København og arbejdet på flere michelin-stjerne restauranter, herunder Kong Hans.

Alt i alt en særdeles glimrende baggrund og anledning til at forvente en smagsoplevelse af de bedre. Det blev det også, for så vidt størsteparten af maden angik, men en række andre forhold gjorde, at restauranten ikke levede op til forventningerne.

Ude i kulden
Vores oplevelse startede inden for i Aarhusgade, men efter 2 minutters forvirring endte vi uden for igen. Da vi meldte vor ankomst kunne ingen af tjenerne nemlig skimte vores navn under aftenens bordbestillinger, og vi var således ikke ventet …

Vi havde reserveret bord elektronisk per e-mail, og som det så rigtigt oplyses på hjemmesiden, så er “reservation via e-mail kun gyldig ved modtaget bekræftelse fra No 1 administrationen”.

En sådan e-mail var vi naturligvis i besiddelse af, så det var ikke hos os fejlen lå, men det er aldrig sjovt at komme uanmeldt eller uventet til en fest. Tjenerne beklagede meget med henvisning til, at der var ejeren selv, der havde taget imod bestillingen og ikke lige fået den ekspederet videre …

Rod i kalenderen svarer i denne anmelders opfattelse lidt til at servere en kold og skilt bernaise sauce fra pulver-posen. Det er bare ikke i orden.

Bevares, tjenerne undskyldte mange gange og bød på en drink, og derfor befandt vi os altså uden for No. 1 ca. tre minutter efter at vi var ankommet. Vejret var koldt og blæsende, så der var ingen risiko for at champagnen blev for varm til at drikke.

Vi kastede os over det bedste kortet formåede, nemlig en 5 retters tastingmenu til 445 kroner og medfølgende 5 glas vinemenu til 415 kroner.

Ret nummer 1 – fisken, der skulle have været nummer 2
Efter en indledende amuse i form af et kræmmerhus med citronfløde, der smagte glimrende skulle vi se på aftenens første anretning, der var Haricots verts med skalotteløg & trøfler, hertil dagens stegte fisk (rødfisk) med chardonnay vinaigrette. Til retten skænkedes et glas 2006 Macon Villages, Jean Pierre Teissedre.

Ret nummer 2 – salaten, der skulle have været nummer 1
Efter denne fine indledning var det tid til aftenens anden ret, der var friske aparges vendt med ærter og bladselleri i en kørvel vinaigrette med skum af syrnet fløde med lime. Hertil skænkedes et glas 2007 Riesling Fred Loimer Kamptal Trocken.

Rundt om bordet var der almindelig enighed om, at det var en lidt tam servering oven på den indledende fisk, idet man smagsmæssigt gik ned i tempo. Det undrede os, og et kig på menukortet viste da også, at salaten faktisk skulle have været serveret som ret nummer 1, og fisken først som nummer 2. Denne fejl fra køkkenets side hev rettens indtryk betragteligt ned.

Ret nummer 3 – morkler eller ej
Vi havde god tid til at spise os mætte i brødkurven, hvor der heldigvis var flere gode frembringelser, blandt andet et sødt maltbrød.

Ret nummer tre var pocheret æg på cremet svampe sousbice, serveret med saute af skorzonerrødder med brunet smør og morkler og det lyd jo lækkert, men det ldo vente på sig. Forklaringen kom i skikkelse af tjeneren, der undskyldte ventetiden og forklarede, at porcheringen af æg var mislykket i køkkenet, og man var derfor ved at lave nogle nye.

Igen var der blandt bordet en almindelig undren over hvad vi egentligt skulle bruge oplysningen til? Var det vitterligt bydende nødvendigt at formidle, at kokken ikke kunne porchere et æg?

Et andet optrin, der undrede var rettens morkler. Da tjeneren bar tallerkenen ind konstaterede han højlydt: “Hov, her er jo ingen morkler”, hvorpå han returnerede i køkkenet for at rette fejlen.

Han returnerede med beskeden: “Køkkenet siger, at der er morkler på”, hvorpå han atter kiggede på tallerkenen og sagde “… men det er der jo ikke, så jeg går lige i køkkenet igen, for det skal der jo da være.”

Hvorpå han returnerede omtrent 45 sekunder senere med beskeden: “Køkkenet siger, at der er morkler, for kokken har selv lige skåret dem, så jeg kan altså ikke give jer nogen.”

Igen  var hele bordet et stort spørgsmålstegn. Er man som tjener i tvivl kunne man nok holde det for sig selv og køkkenet unden at involvere gæsterne i en intern diskussion om morkler eller ej.

Men bortset fra disse usikkerheder var serveringen faktisk aftenens kulmination smagsmæssigt. Det porcherede æg og de cremede svampe sousbice gik op i en højere enhed, og ikke mindst da vi tog hul på glasset med en 2007 Moric Blaufränkisch, Mittelburgenland. De to ting supplerede hinanden perfekt og løftede begge dele.

Ret nummer 4 – lammeryg
Ret nummer fire var dansk Lammeryg med basilikum i brickdej, streg af rød piment, linser & sauce Italienne samt et medfølgende syltetøjsglas med lind kartoffelmos og ragout af lammeskank med rodfrugter. Dette var en særdeles nydelig servering, og vinen – en 2006 Grenache Paul Saladin “Haut Brissan” fra Cotes du Rhone – var en udmærket ledsager.

Blot havde den ene medspiser fravalgt lammeryggen og i stedet bedt om en oksesteak fra hovedkortet og de medfølgende bearnaise og pommes frites. Desværre var det megte tørre stykker af steak med samme tilbehør som vores lammeryg og dermed hverken bernaise eller pommes frites. Det virkede ikke godt.

Ret nummer 5 – den søde dessert
Nu var det tid til at efterkomme den søde tand, og her diskede restauranten op med en “Iles Flottants a la Citronelle” samt en hvid chokoladecreme sat med abrikos & havtorn. Hertil et glas 2007 Torbreck “The Bothie” by David Powell.

Samlet set viste Restaurant No. 1 sig ikke fra sin bedste side denne aften. Mange af smagsoplevelser var rigtigt fine, og generelt var maden god. Men den forkerte rækkefølge af serveringerne, tjenerens diskussioner med køkkenet omkring morkler, det forkerte tilbehør til hovedretten og ikke mindst rodet i kalenderen trækker helhedsindtrykket ned. Med en samlet pris for 4 personer på 3.560 kroner eller knap 900 kroner per person, er det ikke godt nok.

Vi kvitterer med 4 stjerner til restaraunt No.1 og en formaning om, at det kan gøres betydeligt bedre.

Karakter:  * * * * (4 stjerner, maj 2009) (se skala her)
Restaurant No. 1
Aarhusgade 1
2100 København Ø
www.no-1.dk

About skribent

Skriv et svar