Danskerne vil gerne drikke rom og i de seneste 10 år har flere og flere fået øjnene op for rom, der ikke bare tilsættes cola, men nydes helt som sin egen, hvor smag, farve og duft går op i en højere enhed. Feinschmeckere har etableret egentlige romklubber og udfordret smagsløgene med nye oplevelser.
En rom, som danskerne i den grad har taget til sig, er Ron Zacapa fra det mellemamerikanske land Guatemala. Ikke færre end seks år i træk blev Ron Zacapa Centenario-huset kåret som verdens bedste rom i Premium Category ved Caribbian Week Rumfest på Barbados (1998, 1999, 2000, 2001, 2002 og 2003). Den store succes skyldes ikke mindst master blenderen, Lorena Vásquez Ampié, der kom til Ron Zacapa i 1978 og siden har gjort huset til et af verdens verdens førende inden for super premium rom.
Langt hovedparten af verdens romproducenter anvender melasse i fremstillingen af rom, men hos Ron Zacapa har man egne sukkerrørsmarker og anvender den dyrere rørsukkerhonning, som indeholder mere sukker. Derfor er Ron Zacapa typisk en sødere rom end sine konkurrenter.
Ron Zacapa har vundet utallige priser ved smagninger over hele verden og blandt verdens bedste er Ron Zacapa XO 25 år, der er en fin, blød og meget raffineret rom i luksusklassen. Det geografiske fingeraftryk ses ved, at Ron Zacapa XO fremstilles og lagres 2.300 meter over havets overflade i Guatemalas bjerge i det såkaldte ”House Above the Clouds”.
Den lave gennemsnitstemperatur på 17° sænker aldringsprocessen, mens den tyndere luft og det lavere atmosfæriske tryk intensiverer tilførslen af smagene fra lagringstønderne. Ron Zacapa XO består af rom, der er op til 25 år gammel, og til sammenligning med Ron Zapaca 23, lagres denne yderligere to år i franske cognacfade.
Modsat de fleste rommærker, der fremstilles af melasse, anvendes der i Ron Zacapa XO udelukkende koncentrat af førstepresningen af sukkerrør fra Zacapas egen plantage. Denne jomfruhonning giver Ron Zacapa XO en balanceret smag af sødme, krydderi, frugt og alkohol. I duften er der aromaer af ristet egetræ, brændt karamel, tørristede nødder, marcipan og appelsinskal. Det er en fed, men blød og meget fyldig rom, hvis smag og duft gør den velegnet til desserter og mørk, kraftig chokolade.
Ron Zacapas master blender anbefaler, at man nyder Ron Zacapa XO rent som en excellent avec efter den gode middag, men det bør nu ikke være nogen hemmelighed, at den faktisk også smager fremragende i en rom & cola. Prisen på en Ron Zacapa XO ligger på knap 900 kroner for en flaske med 70 centiliter.
Halvdelen af Ron Zacapa ejes i øvrigt af Diageo gruppen, der er en af verdens største producenter af øl, vin og spiritus med mærker som Johnnie Walker, Smirnoff, Baileys, Guinness, Gordon’s og Tanqueray. I det seneste regnskabsår 2011/12 omsatte Diageo for 127 milliarder danske kroner og havde et overskud på over 18 milliarder kroner. I juli 2011 betalt Diageo 148 millioner pund – over 1,3 milliarder danske kroner – for en aktiepost på 50 % af Rum Creations Products Inc., der står bag Ron Zacapa. Med opkøbet styrkede Diageo sin position inden for premium rom markant.