Prins Ferdinand i topform

I hjertet af Århus, i Den Gamle By, lå en af landets bedste restauranter. Desværre udløb aftalen mellem restauranten og Den Gamle By ved indgangen til 2010, men redaktionen nåede at få en spiseoplevelse af de helt store.

Restaurant Prins Ferdinand har længe været en del af førerfeltet i den århusianske gastronomiske verden, og det siger ikke så lidt endda. Vi har tidligere gæstet restauranten med stor tilfredshed, og fredag den 13. marts 2009 blev skoene atter pudset, slipset bundet og skjorten strøget inden turen gik til et “Champagne gourmet arrangement” på Prins Ferdinand.

Og trods en lettere ildevarslende dato, var der ikke en finger at sætte på aftenens oplevelser, der var arrangeret i et samarbejde mellem Prins Ferdinand og Bichel Vine. Henved 70 gæster havde indfundet sig, så der var fuldt hus, og det var velfortjent, skulle det vise sig.

Da vi ankom fik vi serveret det første glas af hvad der skulle vise sig at blive en lang række bobler. Der blev skænket gavmildt efter under hele aftenen.

Første smagsoplevelse var en række snacks i form af to sprøde grisini stukket i shots-glas fyldt med med makrel i tomat mayonnaise. Lækkert. Desuden kom der forskellige udgaver af chips i form af puffet ris med oste granulat og klipfisk flager.

Herefter ankom en appetizer bestående af tre østers med henholdsvis persille og rødvins vinaigrette, passionsfrugt og peberrod samt rugbrød og hytteost. Normalt er redaktionen ikke de store østers-aficionados, men her var det lækkert og velsmagende. Første ledsager var såmænd den danske Dons Cuvée Sec 2006 fra Skærsøgård ved Kolding, og det var ikke så ringe endda.

Undervejs var der veloplagte ord med på vejen fra indehaveren af vinfirmaet, Gunnar Steen Jakobsen og tidligere restaurantchef på Molskroen, Troels Bendix. De beskrev boblerne både uhøjtideligt og relevant. Champagne gør ikke fuld, men åndfuld og hæver konversationsniveauet til nye højder, som det blev udtrykt med et glimt i øjet.

Derfra gik det videre med selve menuen, der lagde ud med rimmet kammusling i hummergele serveret med citrusfrugter, nøddecreme og vagtelæg samt melisse. Det smagte intet mindre end fremragende. Sjældent har vi smagt en kammusling, der var så lækkert tilberedt og serveret. Det var friskt og dejligt, og den ledsagende vin (en Schloss Gobelsburg Brut fra Østrig) var en glimrende ledsager.

I det hele taget ligger sammenhængen mellem vin og mad restauranten stærkt på sinde, og det kunne mærkes. Den enkelte vine smagte glimrende i sig selv, men når man drak dem til maden åbnede de sig endnu mere op.

Næste indslag var torsk pocheret i østersvand med variation af jordskok og dild samt stenbiderogn og en anelse kaviar. Bordet rundt var der enighed om, at serveringen var yderst delikat. Torsken var perfekt tilberedt og variationen af jordskokker som henholdsvis sprødstegte ships, jordskokkepure og tynde skiver af jordskokker fremhævede velsmagen.

Til retten blev der skænket rundhåndet af aftenens første rigtige Champagne, nemlig en Blanc de Blancs Grand Cru fra Varnier-Fanniere. Ifølge Bichel Vine er der tale om en lille producent i Avize i Côtes de Blanc, der kun fremstiller 40.000 flasker Grand Cru Champagne på ren Chardonnay.

Herefter fulgt en særdeles varm tallerken med kaninrulle med let stegt fois gras og estragon samt pastinakker og chips, persillecreme og hollandaise sauce. Igen var køkkenet veloplagt og kaninrullen var sprødstegt med fars rullet omkring en kerne af meget mør kanin. Hertil drak vi en Blanc de Blancs Grand Cru Cuvée St. Denis fra Varnier-Fanniere.

Sidste ombæring af hovedretten var sennepsglaseret grisekæber med æbleflæsk, variation af løg og sprød rug samt timian. Igen en yderst vellykket ret, omend stegeskorpen på grisekæben var rigeligt hård efter min smag. Den ledsagende vin var en Champagne Brut fra Alfred Gratien, og igen viste det sig at være et fint parløb.

Som afslutning på menuen blev der serveret tre slags oste i form af får, ged og ko. Hertil syltede nødder og abrikoser. Igen var ostene velvalgt og den ledsagende vin i top i form af en Brut Tradition, Denois fra Limoux, der ifølge arrangørerne er en sydfransk appellation i det bjergrige landskab sydvest for Carcassonne.

Derpå blev der serveret kaffe med forskellige petit fours, blandt andet financier (mandelkage), et lille glas creme brulee med granatæble på toppen og en chokolade- og lakridsgele i bunden. Sidstnævnte var så velsmagende, at den ene af medspiserne tiltuskede sig et ekstra glas med henvisning til, at “granatæbler er særligt godt for helbredet.”

Endvidere var der en hjemmelavet “slikkepind” i form af karamel med sesam og endvidere passionsfrugt i hvid chokolade samt hjemmelavet toblerone. Det var en rigtig god afslutning på en rigtig god aften.

Samlet set viste Prins Ferdinand sig fra sin allerbedste side denne aften. Oplevelsen var til fem store stjerner, og når man indregner prisen på blot 995 kroner per person alt inklusive, så tipper vurderingen over i den absolutte topkarakter. Der kvitteres med 6 stjerner for en aften ud over det sædvanlige.

Vi gik glade derfra, og ser frem til at Prins Ferdinand efter planen genopstår andet sted.

Billedgalleri
Klik på billederne for at se nogle af aftenens lækre anretninger: rimmet kammusling i hummergelé, Torsk pocheret i østersvand med variation af jordskok og dild samt stenbiderogn samt et udvalg af lækkerier til kaffen. De små glas med creme brulee holdt ikke længe.

About skribent