Skøn oplevelse i Munkebo

Munkebo Kro på Fyn har længe stået på vores ønskeliste over spisesteder vi bare måtte besøge. Så da lejligheden bød sig, var vi ikke sene til at pakke kufferten og bestille et ophold med mad, vin og en seng til at hvile i bagefter. Det blev en glimrende beslutning, for det højt besungne sted fortjener sine roser som et af Danmarks bedste spistesteder.

Vi bookede et Nydelsesophold til 1.850 kroner per person. Det inkluderer – foruden selve overnatningen – en fem retters menu og vinmenu og stort morgenbord næste dag. Og det er bestemt et rimeligt niveau for disse herligheder.
Da de nydelige værelser var indtaget med en kort eftermiddagslur blev der klædt om til aftenens madmæssige oplevelser, der startede i kroens restaurant med navnet Anden. Og “anden” er da også det dominerende tema for restaurantens små pyntegenstande.

Historien bag den den efterhånden temmelig omfattende samling af ænder i alle afskygninger startede i Frederikshavn med Restaurant Gråanden. Da værtsparret Annesofie og Thomas Pasfaall i år 2000 – med hæderen “Årets Kok 2000” i bagagen overtog Munkebo Kro tog man “anden” med som kroen nye vartegn.

Aftenmenu i Restaurant Anden
Aftenens serveringer startede med et glas perlende champagne og nogle fremragende snacks. På mange måder har gourmetrestauranter de senere år taget saltstænger fra provinshotelles lobbybar og ført dem en tur gennem laboratoriets forædlingsproces.
Nu om stunder er det ikke sjældent at møde en håndfuld delikate appetitvækkere. og her er Munkebo Kro ingen undtagelse. Her var to forskellige slags hjemmelavede chips, en nyfortolkning af stegt flæsk og persillesovs, en snyde-østers og et par andre små hapsere. Altsammen fint til at skærpe appetitten.

Vi besøgte Munkebo Kro en torsdag og i restauranten sad kun to andre selskaber denne aften. I betragtning af vi talte mindst tre kokke og det samme antal tjenende ånder, giver en sådan aften ikke forretningen meget smør på brødet. Der er snarere tale om den velsmurte maskiner som drives takket været arrangementer og de store weekenddage. Vi var imponerede over både service og kvalitetsniveauet – der var intet hverdagspræg over noget som helst.

Vi startede med en lille appetitvækker fra køkkenet i form af bakskuld med lun hollandaise. En god starter – omend den fede sauce måske var lovlig udfordrende for fisken.

Første egentlige forret var pigvar, dernæst koldporcheret torskeryg med små løg, og begge dele var nydeligt anrettede og velsmagende.

 

Den tredje forret var bagt rokkevinge i sprød skorpe med BEARII-Rossini caviar. vagtelæg og skorzonnérødder. Her var en kraftig og god smag, men en af medspiserne efterlyste dog en lidt lettere panering så fiskens velsmag fik bedre plads.

Hovedretten var Lam i Lam, og selvom den kun talte på dagens menu som en enkelt ret, så var der tale om to selvstændige og meget flotte serveringer. Først en Boltinggaard lammefilet med waldorff og sky, der blev hældt over ved bordet samt smørvendte kartofler.

Dernæst en lamme “hot pot” som frikassé med selleri og svampe og brisler. Det var en meget kraftfuld og vellykket servering, der virkelig satte smagsløgene i hopla.

Ostevognen
Da nabobordet kastede sig over ostene, blev vi imponerede over størrelsen og den kyndige vejledning. Det er fremragende med så stor og omfattende en ostevogn – alene arbejdet med at pakke alle disse oste ind og ud hver aften lægger beslag på en del at tjenerens tid. Der blev valgt en 8-10 stykker der var fine sammen med maltbrød, mens de syltede valnødder kunne nok have tålt lidt længere i syltekrukken.

En køretur i ostevognen koster 145 kroner, hvilket er særdeles fair. Til gengæld bestilte redaktionens søde tand en ekstra dessert i form af Citrus som fromage med knust tærte og mynte granité. Farvespillet mellem det gule og grønne var passende. Smagen var god, men som a la carte var der et misforhold mellem pris og portionens størrelse. Den  var ret beset mere en smagsprøve fra tasting-menuen.

 

En ellers tilbageholdende medspiser blev da fristet til en Crepe fra Fyn med kompot og cremet parfait til 150 kroner. Her rullede tjeneren det store flamberingsbord nærmere og snart blev der flamberet i to omgange med to slags spiritus og dernæst overhældt både appelsin og citron inden det hele blev anrettet med lidt frisk is og frugt. Det var et helt lidt udstyrsstykke som resten af restauranten fulgte med i, og godt smagte det.

Middagen i restauranten startede klokken 18.30 og køkkenet holdt et jævnt og højt tempo undervejs, så man nåede at blive sulten efter mere, men aldrig sad og tørstede. Og da vi forlod restauranten nærmede uret sig hastigt midnat, så timerne var fløjet afsted i godt selskab.

Nydelsesopholdet skulle også inkludere kaffe med petits fours, men de små lækkerbidskener måtte vi desværre kigge langt efter. Bordet ved siden af fik det skam, men vores bord skulle åbenbart ikke tiltænkes. En fodfejl javist, men det er nu engang rart at få det man betaler for.

Efter middagen nappede vis os en godnat-drink i form af en gin & tonic og til 88 kroner per styk var det da også betalt, men andre restauranter i denne kaliber tager langt højere priser for den slags, og betjeningen var hele aftenen venlig og opmærksom.

Næste morgen satte vi os atter til rette i Restaurant Anden, denne gang for at nyde en hjemmelavet morgenmad, der serveredes som en menu. Her var dejligt friskpresset, ufiltretret æblejuice, kaffe, hemmelavet nutella, lækkkert brød og brunsviger, leverpostej, pocheret æg, oste, marmelader, rygeostecreme og flere andre ting, så sultne var vi bestemt ikke da vi forlod morgenbordet og begav os hjemad.

 

Stjernestund
Når regningen skal gøres op blev vores oprindeligt bestilte ophold øget med en restaurantregningen på godt 1.400 for de ekstra tilvalg af dessert og ostevogn samt ekstra glas således at vi endte med en pris på ca. 2.200 per person. Vi kunne nok med fordel have bestilt et tasting-ophold til 2.550 hvor der er 8 retter med i stedet, men det er godt at vide til en anden gang.

Og en anden gang bliver det ganske givet til, for Munkebo Kro leverede en rigtig god oplevelse. Ambitionsniveauet er skyhøjt og i hænderne på indehaverne, som også danner par privat, så indfries de til fulde; der er en stemning af afslappet hygge, selvom maden er skarp.

Vi ligger et sted mellem 5 og 6 stjerner på karakterskalen. De 5 er stensikre, men hovedrettens lammefilet sad ikke i skabet denne aften. Som medspiseren kommenterede; hvis det her er mørt, så er kniven godt nok sløv.

Og med et par andre fodfejl undervejs – som de manglende petit fours (der ellers var en del af pakken) og tjeneren, der serverede væltede snacks på bordet – så lander vi på 5 store stjerner og konkluderer at Fyn er fin, men ikke perfekt.

Fakta
Vurdering: * * * * * (5 stjerner) (se skalaen her)
Thomas Pasfall Collection Munkebo Kro
Fjordvej 56
5330 Munkebo
Telefon: 65 97 40 30
www.munkebokro.dk

About skribent

Skriv et svar