Det skal ikke være nogen statshemmelighed, at redaktionen altid har været glad for bearnaise af den håndlavede slags, som flere og flere restauranter tilbyder som tilbehør til et godt stykke kød.
På TGV Cafe melder de sig under fanerne, men det lykkes ikke helt trods gode intentioner. Og det er en skam for bagmændene er skaberen af Restaurant ET, som er blandt vores yndlingssteder i Aarhus.
Konceptet for TGV Cafe lyder besnærende på papiret. Her skulle man kunne få god fransk mad, blot et stenkast fra banegården. Med andre ord skal stedet være det første gode gastronomiske indtryk når man forlader hovedbanegårdens travlhed og bevæger sig ud i Danmarks næststørste by.
På TGV Cafe er der naturligvis et omfattende brunchkort, cafekort med sandwiches, salater og supper og så et aftenkort, hvor hovedattraktionen er en 3 retters bistromenu til 250 kroner og tilhørende vinmenu til 198 kroner.
Dermed placerer aftensmåltidet sig i den dyrere ende af cafemiljøet. Det forpligter, for storebror restaurant ET er mester i denne klasse.
Vi besøgte stedet en lørdag aften og ankom lidt tidligt for at kunne nå i biografen efterfølgende. TGV ligger hvor først Kroen i krogen og senere Zürich lå. Der har været en del bevillinger i det travle kryds over for banegården i Aarhus. Men det er stadig lidt anonymt, så man skal virkelig oppe sig på maden, før gæsterne naturligt vil flokkes dertil. Denne aften var der også kun ringe besat ved bordene.
Vores tidlige ankomst gjorde, at der faktisk skulle lidt overtalelse til før aftenkøkkenet ville betjene os. Det lykkedes os dog at bestille lidt snacks som forret, hvor kortet lokker med en sund og usund version af slagsen. Den enlige tjener havde ikke meget at se til, så vi kunne godt have brugt lidt mere opmærksomhed. Men ok, det er en cafe og ikke en gourmetrestaurant.
Aftenens menu lokkede med snegle, Coq au vin og fransk citrontærte med brændt marengs, så man fornemmer straks, at TGV Cafe mener det alvorligt med den frankofile linje. Vi lod dog snacks udgøre forret og bestilte stedets oksefilet med bearnaise. Så måtte sulten og tidsplanen afgøre om dessert var på sin plads.
Snacks kom på bordet efter lidt ventetid, men var absolut delikate til prisen på henholdsvis 38 og 48 kroner. De sunde var selleri, mandler og humus mens de usunde blandt andet bød på varme stegte løgringe og en herlig chilimayo. De serveringer var absolut godkendt til den pris.
Oksekødet kom ikke som bøf, men som skiver af steg. Det var ganske udmærket mørt og rosa med lidt krølfedt og flagesalt på toppen. Smagen fejlede intet. Salaten var helt klassisk med et par blade vendt i en vinaigrette dressing og gjorde ingen fortræd. Dog ville det have klædt restaurantens ambitionsniveau at servere den apart, altså med sin egen lille skål.
Jeg magter ikke at spise salat, der har ligget på varm tallerken og fået kødsaften over sig. Det er småting, men smagen af bearnaise var så hvinende sur af eddikke at jeg for første gang i mit liv levnede hjemmelavet bearnaise, frem for at slikke skålen som sædvanen byder. Det er fint at lave bernaisen selv, men den kan simpelthen ikke have været smagt til inden den blev serveret.
Vi havde ladet tjeneren finde et par glas rødvin til os og det ene måtte gå retur, for det smagte decideret dårligt af mug, bitterhed og prop i en uskøn blanding. Tjeneren duftede til glasset og lod sig overtale til et nyt. Det viste sig at første glas var fra en rest i køkkenet og det nye – fra frisk flaske – smagte helt, helt anderledes. Hvis man vil slå sig op som vinsted, bør man lige sikre sig at rester smager tilfredsstillende inden de serveres. Tjeneren var måske inhabil denne aften, da hun udmærkede sig ved en ret kraftig og hørbar forkølelse, der aldrig klæder på en restaurant.
Vi havde akkurat tid til lidt til den søde tand. Dessertvalgetet fald på brownie og en chokolademarquis. Jeg havde et par dage tidligere savlet over et kokkeprogram på tv, hvor desserten netop var sådan en chokolademarquis, så jeg var slet ikke i tvivl om at det var den jeg skulle have. Det er et orgie i sukker, æg, fløde, chokolade og smør, så her er kalorier nok til at at gennemgøre en etape af tour de france uden vægttab.
Men det er essentielt, at det fede smør røres fuldstændig ud i foreningen med de andre ingredienser. Det havde dagens kok nok glemt i skyndingen, så et par bidder var ren smør med let brun farve, hvilket var decideret udelikat. At kagebunden som omsluttede marquisen var gennemvædet af en udefinerbar spiritus i så store mængder, at det svarede til et shot midt i desserten gjorde ikke sagen bedre.
Den samlede regning på 2 cola, 2 glas vin, snacks, 2 x hovedret og dessert lød på 750 kroner. Det er hverken urimeligt dyrt eller et supergodt tilbud. Vi forlod stedet i to sind; snacks var gode, kødet udmærket, men hvinende bearnaise, smørklatten i desserten og ikke mindst det dårlige glas vin trækker voldsomt ned.
Vi ender med 3 stjerner og en anbefaling. Ikke til andre gæster, men til stedet om at stramme op inden næste besøg.
Fakta
TGV cafe
Banegårdspladsen 4
8000 Århus C
Tlf: +45 86 24 88 00
www.tgvcafe.dk