Vin i alle størrelser

Mange drikker kun vin i normalflasker på 0,75 liter, men der findes utallige andre former og størrelser. Flere af dem får vinen til at udvikle sig endnu bedre. Og når smagen bliver større, bliver prisen det ofte også.

”Magnum. En anelse for meget til én person, men alt for lidt til to …” er et malerisk udtryk. En magnumflaske, der per defintion er en dobbelt normalflaske, dvs. en flaske på 1,5 liter vin, er ikke blot lidt ekstra vin, men som regel også noget, der fremhæver vinens gode smag ekstra meget.

Flasketypen og størrelsen kan spille en afgørende rolle for vinens udvikling. Når druerne er modne, når høsten er overstået, når vinmagerne har udvist deres dygtighed og præsteret det ypperste ud fra det givne års rammebetingelser af vejr og vind, så er endestationen for druens vej fra jord til bord nemlig at komme på flaske eller i bag-in-box. Og her er mange valgmuligheder hvad angår korktype, proplængde, skruelåg og ikke mindst flaskestørrelse. De fleste vine tappes på normalflasker af 0,75 liter, mens de størrre og dyrere flasketyper på helt op til 40 normalflasker kun bruges ved gode vine eller til at markere særlige begivenheder.

Vinflaskerne gennem tiden
Vinens historie går flere tusinde år tilbage, og der er arkæologiske fund af maste druer i Ægypten, der kan dateres til omkring år 6.500 f.v.t. Dengang blev vin naturligvis ikke opbevaret i glasflasker, men derimod i terracotta-amforaer. En amfora var en høj, græsk vase med to hanke og en spids bund og blev også anvendt som måleenhed, idet man brugte amforaer til transport af olivenolie og vin.

Med tiden overgik man til at transportere og opbevare vin i træfade- og tønder, og med masseproduktion af glas i 1700-tallet vandt vinflasker af glas for alvor indpas i vinbranchen. Med introduktionen af korkpropper, der sluttede tæt, blev vinproduktionen revolutioneret i 1800-tallet, da kombinationen af glasflasker og korkpropper gjorde det muligt at gemme vinen i længere tid. Hidtil havde den fremstillede vin været produceret til at blive drukket umiddelbart, men nu kunne man gemme vinen og lade den udvikle sig i flasken.

Der findes mange forskellige flasketyper af glas, men de klassiske er Bourgogne-flasken, Bordeaux-flasken med den dybe bund samt den høje, slanke tyske Riesling- eller Rhin-flaske. Blandt andre flasketyper er den flade og buttede Bocksbeutel, der især anvendes til vine fra Franken, men måske er mest kendt fra Mateus-vinene fra Portugal. Betegnelsen Flûte er fransk og betyder egentlig fløjte, men er også navnet på den høje, slanke flasketype, der anvendes i Alsace. Andre flasketyper bruges til Portvin og tykkere glasflasker i Champagne.

Allerede i slutningen af 1600-tallet så de første rigtige vinflasker af glas dagens lys. De havde et stort, nærmest kugleformet korpus og en relativt lang flaskehals. I 1800-tallet begyndte man at fremstille den moderne cylinderformedede flasketype, hvorved vinene kunne stables liggende. Tidligere lod man vinen stå op, men dermed tørrende korkpropperne ofte ud og der kom luft til vinen, hvilket ødelagde den.

EUs normalflaske
Når forbrugerne i dag trækker proppen op eller skruer låget af en flaske vin, er det som regel af en vinflaske i størrelsen 0,75 liter. Dette betegnes af EU som en normalstørrelse. Op igennem 1800-tallet var det de enkelte europæiske vinregioner, der selv bestemte målene for en flaskes indhold, og som regel lå standardflaskerne på 0,7 til 0,8 liter. I 1979 besluttede USA imidlertid, at standardstørrelsen for en vinflaske skulle være på 0,75 liter – hverken mere eller mindre, og den beslutning blev omtrent samtidig vedtaget i Europa. 0,75 liter er derfor den ubetinget mest udbredte flaskestørrelse og benævnes også blot ”Bouteille”. Også ganske udbredt er halvflasken ”Demi-bouteille”, der som navnet antyder er en flaske i halv størrelse med et indhold på 0,375 liter.

Andre små flaskestørrelser er halv-liters flasken Jennie, der svarer til 2/3 af en normalflaske og anvendes til blandt andet Tokaj og Sauternes og andre typer af søde vine. Den mindste af de små flasker er den såkaldte Piccolo, der er det italienske ord for lille, og flasken indeholder da også kun 0,1875 liter vin svarende til en kvart normalflaske.

Der findes en lang række andre flaskestørrelser. Mange af flaskerne har betegnelser efter navne fra Bibelen, men det er uklart præcist hvornår man begyndte at anvende betegnelserne og hvem, der fandt på dem.

Magnum
De store flaskestørrelser findes ikke mindst i Champagne, men også i andre distrikter og lande anvendes store flasker. Store flasker har en praktisk betydning, idet vine med årene vil udvikle sig på hver sin måde i en flaske. Efter 10 eller 15 år kan de forskellige flaskers karaktertræk blive tydelige, men ved at skænke vin fra den samme store flaske kan alle smage helt den samme vin.

Samtidig vil store flasker forlænge vinens modningsproces, og der er større festlighed ved at skænke en stor vin af en stor flaske. Det er et lille ekstra krydderi at trække en Magnumflaske op og præsentere den for gæsterne ved det veldækkende bord.

Den mest almindelige af de store flaskestørrelser er netop en Magnum. Her er tale om en flaske på 1,5 liter svarende til 2 normalflasker (á 0,75 liter).  Navnet Magnum skulle angiveligt stamme fra det latinske udtryk ”Magnum Bonum”, der betyder noget i retning af mægtig god. Tilnavnet kom netop fordi store rødvine modnes langsommere og bedre på en stor flaske.

Næste trin på stigen er flaske-typen Marie Jeanne på 2,25 liter eller 3 normalflasker. Denne type anvendes blandt andet inden for portcvinsbranchen og kaldes også Tregnum eller Tappit Hen.  Herefter kommer Jeroboam, der betegner en flaske til 3 liter vin, svarende til fire normalflasker. Flasken er opkaldt efter en bibelsk konge. Navnet Jeroboam bruges i Champagne og Rhone, mens denne flaskestørrelse i Bordeaux kaldes dobbelt Magnum. Der kan generelt være forskel på flaskens navn afhængig af hvilket distrikt, vinen kommer fra. En dobbelt magnumflaske kan således hedde flere forskellige ting afhængig af vindistriktet.

En endnu større flaske er den såkaldte Réoboam, der rummer 4,5 liter vin, svarende til seks normalflasker. Réoboam-flasken er opkaldt efter en søn til den bibelske kong Salomon.

Methusalem betegner en flaske til 6 liter vin, svarende til otte normalflasker. Flaskestørrelsen Methusalem er opkaldt efter Noas bedstefar, der ifølge Biblen blev 969 år gammel. I Bordeaux kaldes denne flaskestørrelse med 6 liter for Imperial Magnum.

Stor, større, størst
Blandt de helt store og sjældne vinflasker er Salmanazar eller Mordechai, der betegner en flaske til 9 liter vin, svarende til tolv normalflasker. Endnu større er Balthazar, der rummer 12 liter vin eller 16 normalflasker. Balthazar-flaskestørrelsen bruges oftest til Champagne og ses i dag kun meget sjældent. Ifølge nogle kilder har flaskestørrelsen formentlig navn efter en babylonisk konge, der optræder i Det gamle Testamente.

Nebuchadnezzar er betegnelsen for en flaske til 15 liter vin, svarende til 20 normalflasker á 0,75 liter. Det er normalt den største flasketype, der anvendes og den bruges som regel kun til Champagne. Flasken er opkaldt efter Nebuchadnezzar, der regerede Babylon.

Der findes dog endnu større flasker. Drikker man vin af en flaske, der rummer 18 liter har man fat i en såkaldt Melchior og med et indhold på 24 normalflasker er der jo tilstrækkeligt til selv en større konfirmationsfest eller et bryllup uden at gæsterne skal gå tørstige fra bordet. Flasken er opkaldt efter Melchior, der var en af de tre vise mænd, der ifølge biblen opsøgte Jesus efter dennes fødsel.

Skulle man komme i bekneb kan man i stedet åbne en Caspar. Denne flasketype rummer intet mindre end 27 liter vin eller 36 normalflasker. Man skal dog være yderst heldig for at finde en Casper, da denne flasketype er overordentlig sjælden. Det gælder også for den 20 liter store flaske Solomon eller den 30 liter store Melchizedek, der skulle have navn efter en bibelsk konge. Denne flaske rummer hele 40 normalflasker.

De fleste store flasketyper er dog meget sjældne, De mest anvendte er Magnum og dobbelt Magnum og bortset fra Magnum-typen skal de store flaske laves i hånden og mundblæses.

About skribent